Veilig reizen tijdens de Covid-crisis

Reizen of thuisblijven

Reisverzekering

Reisadvies

Vervoer

Staycation

Dit artikel is geschreven met de kennis en omstandigheden van de COVID-crisis in 2020.

Reizen was voor mij altijd een van de leukste dingen om naar uit te kijken, maar dat reizen even niet zo makkelijk is dat hebben we allemaal gemerkt. Daarnaast is reizen nu ook even niet meer het belangrijkste, want het is een heftige en gekke periode en dat reizen dan even moet wijken, dat is dan maar zo. Het brengt ook weer veel moois, want we gaan allemaal meer genieten van onze eigen omgeving en ontdekken Nederland als staycation plek opnieuw.

Toch gaat het gelukkig weer wat meer de goede kant op, in ieder geval in Nederland en geeft dat weer ruimte om ook buiten de grenzen van ons landje te gaan. Reizen is dus weer mogelijk, misschien niet zoals we gewend waren, maar voor nu al een hele stap vooruit. In dit artikel wil ik je wat praktische informatie geven over reizen in deze periode en bestemmingen laten zien die nu veilig zijn om heen te gaan. 

Reizen of thuisblijven?

Ondanks dat we weer kunnen reizen is het toch goed om na te denken over deze vraag. Dat het weer mogelijk is, betekent niet automatisch dat het ook weer ‘moet’ en dat het de meest verstandige beslissing is. Als je moet reizen voor je werk of familie dan is het super fijn dat dit weer makkelijker gaat. Reis je echter alleen voor je plezier bedenk dan of jij nu echt al op reis wil. Zit je niet vast aan schoolvakanties dan kun je misschien reis wat verder opschuiven of verplaatsen naar een fijne plek in Nederland. Doe vooral wat voor jou goed voelt en wat volgens jou de beste beslissing lijkt.

Het is namelijk ook zonde als je tijdens je vakantie niet alle dingen kunt doen en zien die je had gepland omdat veel gesloten is. Je wil ook niet riskeren dat je 2 weken in quarantaine moet na je reis, als dit niet te combineren is met je werk. Overweeg dus voor jezelf of het verstandig is om te gaan reizen en of het jou de eventuele risico’s waard zijn. En misschien is dit wel het jaar dat jij eens wat meer Nederland gaat ontdekken, ook helemaal prima natuurlijk.

Slufter trap uitzicht Texel

Reisverzekering

Voor 2020 kon je jezelf nog verzekeren tegen een pandemie op reis, dit is nu niet meer zo. Daarnaast ben je ook niet meer verzekerd op reis of bij annulering als je een reis hebt geboekt na de corona maatregelen in Nederland. Dit is vanwege het feit dat je nu weet wat er speelt en dat er veiligheidsrisico’s verbonden zitten aan het reizen. Als jij er toch zelf voor kiest om een reis te boeken en het reisadvies gaat van groen/geel naar oranje dan krijg je geen geld terug als je de reis annuleert. Als je al op bestemming bent en het reisadvies verandert dan krijg je de vervroegde terugreis of eventueel onverwacht langer verblijf ook niet vergoed. Ook neemt de overheid geen verantwoordelijkheid meer in het terughalen van gestrande Nederlanders in het buitenland. Er is dus een risico dat je niet terug kunt naar Nederland op het moment dat een land in lockdown gaat of een verhoogd risicogebied is. Je moet dan waarschijnlijk in het land zelf in quarantaine.

Als je via een reisorganisatie boekt dan kan dit nog verschillen. In veel gevallen annuleert de organisatie de reis zelf als het volgens het reisadvies niet veilig is om erheen te reizen. Daarnaast kunnen zij helpen als het advies verandert terwijl je al op reis bent. Soms kan dit zijn in de vorm van een andere bestemming regelen of het terughalen van reizigers naar Nederland. In veel gevallen kun je een deel van de reissom terug krijgen via een reisvoucher. Check van tevoren bij de specifieke organisatie waar jij wil boeken hoe ze met dit alles omgaan. Dit kan namelijk steeds weer veranderen en ook verschillen per maatschappij en zo zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Reisadvies & Inreisverbod

De overheid geeft altijd per land een reisadvies af, dit geeft aan hoe veilig het is om naar een bepaald gebied af te reizen. Dit is altijd zo, je kunt dan per land zien wat de gezondheidsrisico’s kunnen zijn maar ook risico’s met betrekking tot geweldig, criminaliteit of natuurrampen. Bij code groen is het veilig om naar een land te reizen. Bij geel is er een verhoogd risico, bij oranje wordt het afgeraden om te reizen, alleen noodzakelijk reizen is mogelijk. Bij code rood kan het levensgevaarlijk zijn en wordt er sterk afgeraden dit land te bezoeken. Hier kun je per land het actuele reisadvies inzien.

De meeste landen hebben nu code geel of oranje. Bij code geel kun je wel reizen alleen is er een wat hoger risico, vergelijkbaar met Nederland nu (juli 2020). Je moet je dan dus ook in het andere land aan de hygiëne voorschriften en de maatregelen houden. Bij code oranje is het wel mogelijk om te reizen, maar wordt het sterk afgeraden. Bij code oranje kan het ook zo zijn dat de maatregelen erg streng worden en dit kan een lockdown tot gevolg hebben. Daarnaast moet je twee weken in thuisquarantaine als je terug komt uit dit land. Code geel kan snel overgaan in code oranje als er toch weer een grotere uitbraak van het virus dreigt, hou dit dus goed in de gaten.

Er zijn ook een aantal landen die wel veilig zijn om te bezoeken maar een inreisverbod hebben voor bepaalde landen. Dat betekent dat zij dus toeristen mogen weren uit bepaalde landen. Op dit moment is dat bijvoorbeeld Ierland, maar check dit altijd even van te voren, dit kan namelijk veranderen.

 

Slufter trap uitzicht Texel

Vliegen, trein of auto

Als je toch hebt besloten in deze tijd op reis te gaan zijn er nog een aantal opties waaruit je kunt kiezen. Zo is het weer mogelijk om te vliegen en met de trein te reizen, elke optie heeft zijn voor- en nadelen.
Hoewel ze bij de vliegmaatschappijen hun best hebben gedaan vliegen weer mogelijk te maken, de maatregelen strenger zijn geworden en een mondkapje verplicht is, heeft het vliegen wel eventuele risico’s.
Mocht je namelijk vast komen te zitten in een land, omdat er een lockdown komt of het advies van geel naar oranje gaat, kan het zijn dat je het land tijdelijk niet uit komt. Het is niet zeker dat je een vlucht op het juiste moment terug kan nemen en de overheid biedt geen extra vluchten aan om je terug te halen op dit moment.

Wil je meer zekerheid dat je op een veilige manier op reis gaat en dat je sowieso terug naar Nederland kan, pak dan de auto. Zo kun je jezelf makkelijk verplaatsen naar een andere bestemming, mocht bij jouw in de buurt het risico toenemen. Je kunt er dan voor kiezen om naar een ander gebied te reizen of terug naar Nederland te gaan. Met de auto kun je natuurlijk een beperkte afstand afleggen en ben je dus ook vaak meer ‘in de buurt’ van Nederland. Mochten de grenzen dreigen dicht te gaan heb je nog de optie terug te keren. Je bent hierdoor niet afhankelijk van mogelijke vluchten en loop je minder ‘risico’ wat betreft het annuleren van je vakantie.

Een laatste optie is om met de trein op reis te gaan. Vooral op doordeweekse dagen is het rustiger en kun jij met een relaxt gevoel de trein instappen. Als je een treinticket boekt kijk dan of het mogelijk is een flexibel ticket te vinden. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de datum op te schuiven mocht het je toch niet veilig lijken op de geplande datum op reis te gaan. Check van tevoren wel altijd even de huidige regelingen van elke treinmaatschappij waarmee je reist.

Slufter trap uitzicht Texel

Staycation

Wil je er wel even tussenuit, maar zie je het toch niet zitten om de grens over te gaan dit jaar, boek dan gewoon een lekkere staycation. Misschien is dit wel het jaar om Nederland eens wat beter te leren kennen. Want ook hier zijn vast echt hele mooie plekken of gezellige steden die jij nog niet hebt bezocht. Mijn favoriet voor een staycation dit jaar is Texel. Leuke dorpjes, het lekkere eiland gevoel, mooie natuur en het is er nog relatief rustig. Lijkt je dit wat dan zou ik zeker even naar mijn gratis Texel reisgids kijken.

Of je nu in Nederland blijft of toch met de nodige voorzorgsmaatregelen een reisje over de grens maakt. Geniet van deze zomer en doe het een keer lekker rustig aan.

Slufter trap uitzicht Texel

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *