Vega(n) eten op reis

Een aantal jaar geleden ben ik gestart met veganistisch eten. Omdat ik op mijn manier een steentje wil bijdragen voor de dieren en het milieu. In Nederland worden we verwend met een enorm vega(n) schap in de supermarkt en in elke stad genoeg hippe vega hotspots. Dit zorgt ervoor dat een vega(n) voedingspatroon prima is vol te houden. In het buitenland is dit helaas nog niet overal zo en zul je meer je best moeten doen om lekker te eten op reis als vegetariër of veganist. Deze 10 tips gaan je helpen om als vega(n) toch makkelijk en lekker te eten op reis.

1. Eten in het vliegtuig

Begin je trip al goed door meteen een vega(n) maaltijd te regelen voor in het vliegtuig. Vooral bij lange vluchten is er vaak een optie om je dieetwensen door te geven bij het boeken van je vlucht. Geef dan altijd aan dat je een vega(n) menu wilt, eenmaal in het vliegtuig lukt het namelijk vaak niet meer. Mijn ervaring is dat deze gerechten vaak lekkerder zijn dat de gerechten met vlees. Is er geen mogelijkheid om dit door te geven zorg dan dat je zelf voor wat eten zorgt. Kook thuis alvast iets wat lang goed blijft of neem bijvoorbeeld een bak instant noedels mee.

2. Verdiep je in de lokale keuken

Ieder land heeft zo zijn eigen gerechten en specialiteiten. Hoewel deze in veel landen vaak met vlees of vis zijn, zijn er ook altijd wel vegetarische opties te vinden. Meestal is dit een soort brood, salade, soep, deeg- of groentegerecht. Zoek thuis al uit wat voor soort gerechten er vegetarisch of veganistisch zijn zodat je die in ieder geval kunt gaan uitproberen op reis. Het kan ook handig zijn om te weten wat je in ieder geval niet moet bestellen. Voor ons klinkt ‘veggie rice’ misschien als een vegetarisch gerecht, maar in veel landen betekent dit gewoon rijst met groenten en kip bijvoorbeeld. Of gebruiken ze in veel landen vlees om bouillon te maken, dan is die groentesoep ineens niet zo vega meer.

3. Vertaal

Voor Nederlanders is het vaak heel duidelijk als je vertelt dat je vegetarisch of vegan eet. In het buitenland kan dit anders zijn omdat ze niet gewend zijn aan deze leefstijl. Het is een luxe om te kunnen beslissen wat je wel en liever niet wil eten. In veel landen eten ze alles wat ze kunnen eten en zien ze vlees als iets speciaals. Ze kunnen zich dan niet altijd voorstellen dat je er zelf voor kiest om dit niet te eten. Het is daarom heel handig om te weten hoe je dit uitlegt in de taal van het land waar je heen gaat. Zoek thuis al op hoe je bepaalde zinnen of woorden spreekt in de lokale taal: ik eet geen vlees, ik eet niets dierlijks, ik eet geen melkproducten of eieren etc. Schrijf dit voor jezelf op of laat het lezen via Google Translate. Zo maak je het jezelf makkelijker wanneer mensen je niet begrijpen. En maak je het voor de ander ook duidelijker wat ze voor je kunnen doen.

4. Leg het uit

Zoals ik al aangaf bij de tip hierboven, niet iedereen begrijpt waarom je vega(n) wil eten. Zelf heb ik situaties gehad waarbij ze groentesoep maakten met vleesbouillon of groentes die gemarineerd waren in vis sambal. Ze denken dat je bijvoorbeeld geen stukken vlees eet en snappen niet waarom er iets mis is met het eten dat ze je gaven. Als mensen Engels spreken kun je nog proberen uit te leggen waarom jij de keuze hebt gemaakt geen dierlijke producten meer te eten, dit lukt echter niet altijd. Wat dan kan helpen is gewoon zeggen dat je ziek wordt van bijvoorbeeld vlees, vis of melk, dat je er allergisch voor bent. Vaak begrijpen ze dit beter en doen ze hun best geen dierlijke producten in je eten te verwerken.

5. Wees flexibel

Hoe graag je ook lekker vega(n) wil eten op reis zul je je soms wel flexibel moeten opstellen. In veel culturen serveren ze vlees juist bij speciale gelegenheden en wordt het misschien wel als belediging gezien als je dit niet eet. Natuurlijk kan je altijd aangeven wat je eetwensen zijn en zullen veel mensen er ook rekening mee houden. Maar soms kom je in situaties waarbij je je kunt afvragen of het echt de beste keuze is om het eten te laten staan omdat het niet vega(n) is. Weeg voor jezelf af of dit het waard is en voel je niet meteen schuldig als je (per ongeluk) een keer wat dierlijks hebt gegeten. Daarnaast kan het soms zijn dat er gewoon geen keus is in vega(n) eten. Er zullen dagen zijn dat je het moet doen met een bord witte rijst of wat gekookte groenten. Probeer ook hier weer niet te veel van te balen. Je bent waarschijnlijk op een prachtige plek en het is je eigen keus om zo te eten, morgen hopelijk weer een heerlijke vegan curry.

6. Neem snacks mee

In veel gevallen zal het geen probleem zijn om lekker vegetarisch te eten. Toch kom je soms op een plek uit waar weinig keus is, vooral op reisdagen. Bereid je daarom altijd goed voor door voldoende snacks mee te nemen. Stop in je koffer wat noten, gedroogd fruit, crackers, instant noedels of een proteïne bar. Eenmaal op reis kun je natuurlijk altijd wat fruit of groenten kopen. Zo heb je nooit de stress dat je geen eten krijgt gevonden en voorkom je hangry zoektochten naar een vega(n) maaltijd.

7. Kook zelf

Hoe heerlijk het ook is dat je tijdens het reizen veel uit eten kunt, is koken ook een goede optie. Het is goedkoop, vaak wat gezonder en zo vega(n) als je maar wil. Maak de lokale specialiteit vegetarisch na of maak een lekker gerecht dat je mist van thuis. Zo kun je ervoor zorgen dat je in ieder geval de dagen dat je zelf kookt lekker vegetarisch of veganistisch kunt eten. Misschien ook leuk om zo meteen wat andere reizigers in je hostel te laten zien hoe lekker vega(n) eten kan zijn.

8. Streetfood

Je kunt in het buitenland prima op straat of in een foudcourt eten. Het voordeel hiervan is dat je meteen kan zien hoe ze het eten maken en wat voor eten je krijgt. Zo kun je aanwijzen wat je wel en niet wil eten. Is het bijvoorbeeld een broodje waar ei in gaat leg dan uit dat je alleen het ei er niet in wilt. Of kies alle lekkere groentes die er liggen en vraag of ze die voor je kunnen klaarmaken. Zo eet je lokaal, lekker, goedkoop en weet je zeker dat het vega(n) is.

9. Happy Cow

Het is natuurlijk heel leuk om spontaan een eettentje te zoeken. Als je zo iets tegenkomt waar je lekker vega(n) kan eten is dit natuurlijk top. Toch kan het op sommige plekken lastig zijn om een volledig vega(n) restaurant te vinden of een restaurant met goede vega(n) opties. Hiervoor kun je de app Happy Cow gebruiken. Deze app laat precies zien waar je alle vega(n) restaurants kunt vinden op de kaart. Er staat bij waar het is, wat ze hebben, wat de prijs ongeveer is en je kunt reviews lezen van andere gasten. Zo weet je zeker dat je lekker vega(n) kunt eten op reis.

10. Vitamines meenemen

Niet zozeer een tip om makkelijk vega(n) te eten op reis, maar wel een die belangrijk is als je vega(n) eet. In Nederland kun je overal vitamine supplementen vinden. In het buitenland is vooral B12 erg lastig te vinden. Zorg er daarom voor dat je een ruime hoeveelheid hiervan bij hebt en eventueel ook wat multivitamines meeneemt. Zo kun je gezond blijven op reis ondanks dat je misschien niet zo’n volwaardig voedingspatroon hebt zoals je in Nederland gewend bent.

KokenKoken

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *