Thuis op vakantie

Zonsopgang & sterren

Buitenlands koken

Cocktail night

Kaartje sturen

Fotoboek maken

Lezen

Nieuwe taal leren

Ontdek je stad

Tent bouwen

Hangmat

Altijd een vakantiegevoel ervaren? Het zal misschien niet altijd lukken als je thuis bent, maar deze tips gaan je er zeker bij helpen. Perfect om dat vakantiegevoel tussen het reizen door te ervaren of als je thuis bent, maar er toch even ’tussenuit wil’. Dit zijn mijn tips hoe jij dat voor elkaar kunt krijgen. 

1. De zonsopgang of de sterren zien

Waar ik echt het ultieme vakantiegevoel van krijg? Vroeg opstaan om een zonsopgang te zien of in het donker naar de sterren kijken. Op reis heb jij vast wel eens je wekker gezet om vanaf een uitzichtpunt de zon op te zien komen. Hier in Nederland ga je geen bergen en vulkanen vinden waar dit natuurlijk geweldig kan, maar hé dat scheelt dan ook wel weer een flinke hike omhoog. Zoek eens uit waar jij in de buurt de zon mooi kan zien opkomen. Ga er in de vroegte op uit, geniet van de mooie natuur of in ieder geval stilte om je heen. Niet zo’n ochtendmens ga dan voor de sterren. Rij of wandel naar een rustige plek in de avond, het liefst met zo min mogelijk licht van de stad. Je kunt dan het best genieten van de mooie sterrenhemel. De zon en de sterren zie je altijd, waar ter wereld je ook bent, dus haal herinneringen op van de mooiste zonsopgang of sterren hemel die je ooit op reis hebt gezien.

2. Buitenlands koken

De geuren en smaken van eten kunnen je weer helemaal terug brengen naar een bepaalde plek. Eten op reis is vaak een van de leukste manieren om een nieuwe cultuur of land te leren kennen. Thuis kun je nagenieten van een heerlijke reis of het gevoel van dat land zelf creëren. Kies je favoriete gerecht of misschien wel drankje uit en maak dat thuis na. Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van heerlijke Vietnamese Springrolls en vega Pho of van een zoete Dalgona koffie. Wil je er wat meer moeite in steken ga dan voor een uitgebreid avondje koken. Zo kookte ik laatst een Indiaas driegangen menu met heerlijke drankjes. Kaarsjes aan, muziekje op en je bent echt even uit eten in je favoriete restaurant uit het buitenland.

Ingrediënten voor Vegan Pho Noodlesoep Recept

3. Cocktail night

Je hoeft natuurlijk niet te drinken om een leuke avond te hebben maar op reis zullen de meesten wel eens een lekkere cocktail of ijskoud lokaal biertje bestellen. Ga je voor een tropische Mai Tai aan het strand, een Gin Tonic op het terras of skip je een middag dutje voor een Espresso Martini. Je hebt helemaal niet zoveel nodig om thuis deze lekkere drankjes na te maken. Bestel een cocktailshaker, zoek het recept van je favoriete cocktail en haal de ingrediënten in huis. Drink je liever geen alcohol, dan kun je natuurlijk ook een heerlijke mocktail maken. Wel het vakantiegevoel, niet de zware ochtend. Mijn favoriet om thuis te maken is een Gin Mule. Heerlijk fris en makkelijk te maken. Heb je het geluk van een tuin of balkonnetje maak er dan en mini terras van. Relaxte muziek aan, sfeer lampjes, borrelhapjes, hopelijk een zonnetje en genieten van die mini vakantie met je cocktail, net echt.

Ingrediënten voor Vegan Pho Noodlesoep Recept
DrankDrank

4. Kaartje sturen

Vroeger deed natuurlijk iedereen dit op vakantie, een kaartje sturen naar huis vanaf de mooie plek waar je was. Steeds minder mensen sturen een kaartje want je kunt iedereen wel op de hoogte houden online. Toch moet ik zeggen dat ik het nog steeds heel leuk vind om tijdens mijn reizen een kaartje te sturen naar familie of vrienden. Koop of bestel eens een paar leuke kaarten en stuur ze naar de lieve mensen om je heen. Misschien wel van een mooie plek waar jullie samen zijn geweest, nog eens heen willen of gewoon zomaar. Het brengt niet alleen het vakantiegevoel terug van mooie ansichtkaarten schrijven op een terrasje. Het is ook gewoon een fijne offline bezigheid.

5. Fotoboek maken

Foto’s terug kijken van je afgelopen reizen is natuurlijk het ultieme nagenieten. Niet alleen om aan je vrienden en familie te laten zien wat voor geweldige dingen je hebt gezien, maar ook om zelf dat vakantiegevoel nog net wat langer vast te houden. Je kunt old school je foto’s zelf plakken in een fotoboek of je maakt heel makkelijk digitaal een boek (mijn favoriet Albelli). Roep die mooie vakantie herinneringen weer op door lekker door je foto’s te bladeren en de mooiste plaatjes uit te kiezen. Je kunt natuurlijk ook de mooiste foto’s laten afdrukken en gezellig in je huis hangen. Wordt je elke dag herinnert aan die mooie reizen en vakantievibes. Ook leuk om te doen, als je samen met iemand hebt gereisd die niet in je huis woont, samen foto’s terug kijken van die vakantie. Via bijvoorbeeld Skype kun je videobellen en ondertussen je scherm delen waardoor je tegelijk naar de foto’s kunt kijken.

6. Lezen

Op vakantie maken de meesten hier wel tijd voor, lekker lezen, of het nu een tijdschrift of boek is. Haal een stapel fijne tijdschriften of een van die boeken die je altijd al wilde lezen. Als het lekker weer is, zoek dan een plekje op in de zon, hang een hangmat op in je huis of lekker onder een dekentje op de bank als het regent. Je kunt natuurlijk ook een mooi reisboek gaan lezen zodat je je vast kunt voorbereiden op je volgende reis of gewoon even in je boek naar een andere plek kunt wegdromen. Dit zijn een paar van mijn favoriete boeken: Opgeruimd, The Alchemist, Middernachtbibliotheek, 365 dagen onderweg en Solo Reizen. Als je de kans hebt shop dan je boeken bij een lokale boekhandel.

7. Nieuwe taal leren

Op reis gaat het natuurlijk veel makkelijker om een nieuwe taal te leren. Je komt elke dag met de taal in aanraking, probeert wel eens wat te bestellen in die taal en aan het eind van je vakantie kun je meestal wel een woordje spreken. Om je voor te bereiden op al je volgende reizen is het ook heel leuk om thuis alvast een nieuwe taal te gaan leren. Word beter in Engels of probeer eens Frans of Spaans, wat je in veel landen kunt spreken. Zelf vind ik het ideaal om dit te doen met de app Duolingo, zo leer je op een speelse en leuke manier snel wat bij.  Dan kun jij straks gewoon een gesprekje voeren in een andere taal. Drankje en tapas erbij en het vakantiegevoel is er weer.

Ingrediënten voor Vegan Pho Noodlesoep Recept

8. Ontdek je eigen stad

Misschien wandel je nu elke keer hetzelfde rondje in de buurt omdat je dit goed kent en nu eenmaal altijd doet. Maar hoe leuk is het om eens een ander deel van jouw dorpje of stad te verkennen. Op reis ga je vast vaak genoeg zonder plan op pad en is het heerlijk om te verdwalen in de nieuwe omgeving. Loop in jouw buurt eens de andere kant op, loop een straat in die je niet kent, ga naar dat bos waar je nooit eerder kwam. Zo kun je ook een beetje op avontuur in je eigen stad en je laten verrassen. 

Ingrediënten voor Vegan Pho Noodlesoep Recept

9. Tent bouwen

De laatste maar ook zeker mijn persoonlijke favoriet. Ga letterlijk op vakantie in eigen huis door een tent te bouwen. Heb je een tuin (of heel groot balkon) en een tent, dan kun je natuurlijk buiten gaan kamperen. Met lekker weer zou ik dit zeker eens doen, hoe krijg je nu meer een vakantiegevoel dan je eigen camping te maken? Heb je niet die luxe dan kun je ook prima die camping in je eigen woonkamer bouwen. Met wat touw, lakens, kussens en wasknijpers heb jij zo je eigen tent gebouwd. Laat je creativiteit de vrije loop, als kind was je hier waarschijnlijk heel goed in dus eens kijken of je het nu nog zo goed kan. Blaas een luchtbed op of sleep je matras door het huis en bouw een heerlijk bed in je tent. In de avond borrelen met een glaasje wijn, ontbijtje op bed in de ochtend met een vers stokbrood en een middagje spelletjes en films kijken. Maak het helemaal af door de lichten uit te laten, gezellige lampjes op te hangen in je tent en met een zaklamp in je hand als je uit je tent moet. Gegarandeerd een heerlijk vakantie gevoel alsof je een weekendje bent weggeweest.

Ingrediënten voor Vegan Pho Noodlesoep Recept

10. Hangmat

Als iets een vakantiegevoel geeft, dan is het wel relaxen in een hangmat toch? Ook zonder een strand of adembenemend uitzicht, kun je dat echte vakantiegevoel ervaren. Niet iedereen heeft de luxe van een grote tuin, maar daar heb ik de perfecte oplossing voor. Met een hangmat met standaard, kun je overal dat relaxte vakantiegevoel nabootsen. Op je balkon, in je tuin in de zon, maar zelfs heerlijk in je woonkamer. Boek erbij, zelfgemaakte mocktail en de staycation kan beginnen!

ReizenReizen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *