Reiskoken – Vietnamese Pho Vega

Pho, zeker een van mijn favoriete gerechten als ik op reis ben in Vietnam. Als het even kan eet ik deze heerlijk kruidige noedelsoep daar elke dag, of het nu als ontbijt, lunch of avondeten is. Het originele recept van de Pho wordt gemaakt met rundvlees maar de soep is ook prima vega(n) te maken. Met wat aanpassingen is hieronder het recept voor vegan Pho, hierdoor zeker niet minder lekker.

De noedelsoep is het aller lekkerst als je de bouillon zo lang mogelijk laat trekken. Heb je dus wat meer tijd zet in de ochtend de bouillon dan vast op zodat je in de avond nog sterkere en kruidigere bouillon hebt. Maar ook voor een snel soepje in de avond is deze Pho heel geschikt. Je kunt alle kanten op met deze soep en variëren zoals jij wil door jouw favoriete ingrediënten te kiezen. Dit lijstje zijn mijn favoriete groente en toppings voor Pho maar voel je vrij om er je eigen twist aan te geven. 

Ingrediënten

Voor 4 personen
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 30 minuten (minimaal)

Bouillon

  • scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 st steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • Peper(korrels)
  • 4 cm gember
  • 1/2 rode peper
  • 4 el sojasaus
  • 2 liter water
  • groentebouillon poeder/blokje (voor 2 liter)
  • 4 nestjes rijstnoedels

Toppings

  • 125 gram taugé
  • 250 gram (kastanje)champignons
  • 200 gram sugarsnaps
  • 1 paprika
  • 1/2 rode peper
  • 2 lente-ui
  • handje verse koriander
  • 1 limoen
  • scheutje olijfolie
  • 250 gram (gerookte) tofu

Keukengerei

  • Koekenpan
  • Grote soep/hapjespan
  • Vergiet/zeef
  • (noedel)soepkommen

Bereiding

    1. Snij de ui, knoflook en gember grof. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak hierin de ui, knoflook en gember 2 minuten aan. Voeg hierna de kaneel, steranijs, kruidnagel, peperkorrels en rode peper toe. Laat dit bakken tot de uien glazig en een beetje bruin zijn geworden. 

    2. Kook ondertussen 2 liter water en maak hiermee de bouillon volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet de bouillon bij de kruiden in de soeppan en voeg hier de sojasaus aan toe. Laat dit zacht pruttelen met de deksel er op. Het liefst zo lang mogelijk omdat dan de smaken het best in de bouillon trekken maar minimaal 30 minuten. 

    3. Snijdt ondertussen de champignons en limoen in kwarten, de lente-ui en rode ui in ringen, de paprika in blokjes en de koriander grof. 

    4. Spoel de tofu af onder de kraan en dep/druk goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Heb je naturel tofu dan kun je deze eventueel naar smaak kruiden met bijvoorbeeld peper, zout, sambal, ketjap of sojasaus. Snij de tofu in kleine blokjes en bak deze in wat olijfolie bruin in een koekenpan. 

    5. Als je bouillon lang genoeg heeft getrokken kun je deze gaan zeven. Giet hierna de heldere bouillon terug in de pan. 
    –> Let hierbij op dat je de bouillon opvangt in een lege pan of bak zodat je niet per ongeluk de bouillon door de gootsteen spoelt. 

    6. Voeg nu de rijstnoedels en groenten toe aan de bouillon, laat dit 5 minuten zachtjes koken. Begin met de groentes die het langst moeten koken zoals champignons en boontjes, voeg halverwege de zachtere groentes zoals paprika en taugé toe. Hou de lente-ui, rode peper, koriander en limoen apart. 

    7. Verdeel nu de Pho over 4 grote soepkommen. Maak het af met de gebakken tofu, lente-ui, rode peper en koriander. Knijp het sap van het limoenpartje over de soep uit en serveer het limoenpartje in de soep. 

    8. Smakelijk!

    Reiskoken Video

    Bekijk hier de bijbehorende Youtube video. Voor als je nog wat meer uitleg wil of het leuk vindt om samen deze heerlijke Pho te maken…en vergeet vooral niet tot het einde te kijken om te zien wat er allemaal mis ging

    KokenKoken

    1 Reactie

    1. Annelies

      Renske wat een geweldige video en deze soep ga ik zeker maken

      Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.