Reiskoken – Vegan Vietnamese Springrolls

Een koude kokosnoot op het strand, zelfgemaakte noodles op een foodmarket en versgebakken banaan op straat, het allerlekkerste op reis. Om dat heerlijke reisgevoel tussen de tripjes door vast te houden, kun je natuurlijk ook lekker thuis aan de slag. Vandaag gaan we aan de slag met heerlijke Vietnamese Springrolls (ongefrituurde loempia’s). Ik geef aan alle recepten een vega(n) twist. 

Springrolls is by far mijn favoriete snack uit Vietnam. Toen ik daar op reis was at ik ze het liefst iedere dag. Ze zijn heerlijk fris, vullen goed maar zijn ook lekker licht, ideaal voor het warme weer. Je hebt zoveel verschillende varianten en vervelen dus nooit. Ze zijn heel easy vega(n) te maken, kunnen eigenlijk niet mislukken (behalve het rollen dan…) en zijn perfect om restjes groente mee op te maken. 

Ingrediënten

Springrolls

Voor 16 stuks

  • 8 rijstvellen
  • 50 gram noedels (glasnoedels, vermicelli of rijstnoedels)
  • 1/2 komkommer
  • 1/3 Chinese kool
  • 1 avocado
  • 1/2 mango
  • 100 gram tempeh
  • 2/3 rode peper
  • 1 bosje lente ui/bosui
  • Handje verse koriander
  • Handje verse munt
  • Handje ongezouten pinda’s
  • Sesamzaadjes

Dipsaus

  • Sojasaus
  • Zoete ketjap (manis)
  • 1/3 rode peper
  • Sesamzaadjes

Bereiden

1. Leg de noedels in een kommetje met ruim kokend water, laat de noedels hier 4 minuten in gaar koken. Check de verpakking van de noedels voor de precieze tijd, dit kan per soort noedels verschillen.

2. Verwarm wat plantaardige olie in een pan en bak hierin de tempeh bruin en crispy.

3. Snijdt ondertussen alle groenten en andere vulling klein. De komkommer, kool, avocado en mango in dunne reepjes. De bosui en peper in ringetjes. De koriander, munt en eventueel pinda’s grof gehakt.

4. Snij eventueel de gebakken tempeh in kleinere stukjes als het nog grote blokken zijn.

5. Haal met een vork de noedels los van elkaar en spoel af met koud water.

6. Pak een grote bak met koud tot lauw water waar het rijstvel ruim inpast. Leg het rijstvel hier voorzichtig in, ongeveer 10 seconde. Het vel moet zachter en flexibel aanvoelen maar nog wel wat stevig. Als het nog te hard is breekt het vel en als het te zacht is wordt het lastig om op te rollen.

7. Leg het geweekte rijstvel op een bord en begin met het vullen van het vel. Dit doe je door alle ingrediënten in een horizontale baan over het vel te verdelen. Zorg dat de baan iets boven het midden ligt en blijft een aantal centimeter weg van de bovenkant en de zijkanten.

8. Verdeel aller eerst de noedels en daarna alle groenten, mango, kruiden, peper, pinda’s en sesamzaadjes over het rijstvel. Zorg dat je niet teveel ingrediënten op het vel legt, pak per ingrediënt dus maar een klein beetje. Anders wordt het lastig om straks het vel te rollen en zal alles eruit vallen.

9. Rol het vel op door eerst de zijkanten naar binnen te vouwen over de vulling heen.

10. Begin daarna met rollen door de bovenkant van het vel over de vulling te leggen en zo door te rollen. Het kan helpen om met je duimen de vulling tegen te houden/aan te duwen terwijl je met je wijsvingers het vel verder oprolt.

11. Snij de rol nu voorzichtig doormidden, zo is het makkelijker te eten en te dippen.

12. Maak het sausje door gelijke hoeveelheden sojasaus en zoete ketjap te mengen in een bakje. Voeg naar smaak fijngesneden rode peper en sesamzaadjes toe.

13. De loempia’s zijn klaar, dus dippen en eten maar!

Je kunt de loempia’s prima een dag bewaren in de koelkast en dus van te voren maken. Vers zijn ze wel het aller lekkerst dus je kunt er ook voor kiezen van te voren de noedels te bereiden en groenten te snijden zodat je alleen de springrolls hoeft te rollen. Als je eenmaal de truck doorhebt is dit zo gebeurd! 

Recept video

Bekijk hier de bijbehorende Youtube video. Voor als je nog wat meer uitleg wil, het leuk vindt om samen te koken of graag wil zien wat er bij mij allemaal mis ging.

KokenKoken

    0 Comments

    Submit a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *