Zonder telefoon op reis, ik kan me haast niet voorstellen hoe de generaties voor ons dit deden. Het had natuurlijk wel iets, met de uitgeprinte route en de wegenkaart op weg naar de camping in Spanje. Toch ben ik heel blij dat er tegenwoordig zoveel apps bestaan die je reis overzichtelijker en leuker kunnen maken. Het kan het niet alleen makkelijker maken om de reis te boeken, maar ook helpen om geld te besparen, meer te ontdekken van het land maar ook echt je lifesaver zijn als je de taal niet spreekt. Deze 15 apps zijn mijn aanraders voor een nog relaxtere reis.
1. Duolingo
Het is een ideale en speelse manier om een nieuwe taal te leren. Op veel verschillende manieren leer je de nieuwe taal en in de app is het heel makkelijk om alles te blijven herhalen. Dit is natuurlijk het leukst als je hier al ruim voor je vakantie mee begint, zodat je alles kunt oefenen op vakantie. Daarnaast is het ook leuk om dit te doen als je buitenlandse reisgenoten hebt ontmoet. Je kunt dan samen Nederlands met hen leren of zij kunnen jouw helpen met de taal die jij wil leren via de app.
Meer informatie
2. Packpoint
Na het boeken van je reis en het regelen van alle zaken staat er nog één ding op je te wachten voor je kunt vertrekken: inpakken. Hoe vaak ik ook op vakantie ben geweest, ik blijf het ideaal vinden om een lijst te hebben die ik kan afvinken tijdens het pakken. Zo pak je sneller in en hoef je ook geen stress te hebben dat je iets vergeten bent. Packpoint heeft standaard lijsten aangepast op duur, bestemming, klimaat en soort vakantie. Dit is een goed begin zodat je zeker weet dat je de belangrijkste spullen bij hebt voor bijvoorbeeld een kampeertrip of zonvakantie. Je kunt hier dan nog extra’s aan toevoegen of helemaal zelf je eigen inpaklijsten maken. Deze kun je opslaan, aanvullen tijdens je reis mocht je dingen missen of niet hebben gebruikt en de volgende keer weer erbij pakken.
3. Vliegmaatschappij app
Eerst was het altijd nodig om op het vliegveld in te checken en ook alle papieren die je nodig had uit te printen. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer nodig, wat veel tijd, moeite en ruimte in je backpack bespaart. Zorg dat je zodra je een vlucht hebt geboekt de app van deze maatschappij op je telefoon zet. Zo word je het snelst op de hoogte gehouden als er iets wijzigt in je vluchtschema. Daarnaast is het vaak mogelijk om via de app in te checken, dat gaat natuurlijk lekker snel en is handig als je op reis geen computer tot je beschikking hebt. Maar het grootste voordeel is dat je altijd je boardingpass bij de hand hebt. Sla deze voor de zekerheid wel altijd even op (downloaden of screenshot) en stuur hem eventueel naar je reisbuddy of je eigen mail. Mocht er dan iets mis gaan met de app of je telefoon leeg zijn dan heb je altijd nog een back-up plan.
4. Booking
Misschien boek jij thuis alle accommodaties al, maar het kan ook zijn dat jij liever ter plekke je slaapplek regelt. Het is dan ideaal om dit via een app te doen zoals Booking.com. Je kunt hier heel gemakkelijk zien welke accommodaties goed scoren bij jouw in de buurt, wat de prijzen zijn en beschikbaarheid is. Slaap je het liefst in een hostel dan is hostelworld ook een goed alternatief. Hier staan vaak meer of andere hostels op dan bij Booking. Liever een appartementje of een bijzondere slaapplek, kijk dan eens op Airbnb.
5. TripIt
Soms kan het super onoverzichtelijk zijn, al die reserveringen, boekingen en tickets. Met de Tripit app bewaar je al deze gegevens en informatie op één plek. Dit is vooral ideaal als je een roadtrip maakt, gaat backpacken of voor langere tijd weg bent. Je kunt dan per locatie alle nodige reserveringen bij elkaar in een map zien. Daarnaast geeft de app ook precies aan hoe je van de ene naar de andere plek kunt navigeren en krijg je realtime informatie over bijvoorbeeld je vlucht. De app koppel je aan je mail waardoor bijna alles automatisch in de app wordt georganiseerd, ideaal. Je hebt er ook een betaalde versie van, maar persoonlijk vind ik dat je genoeg kunt met de gratis versie.
6. Currency
Je zou niet de eerste zijn die voor verrassingen komt te staan bij het bekijken van je bankafschriften op vakantie. Denk je een goedkoop restaurantje te hebben gevonden, maar blijkt het omrekenen van de valuta zo makkelijk nog niet. Met een currency app kun je heel eenvoudig verschillende valuta’s naar elkaar omrekenen. Zelf vind ik de XE Currency app het fijnst. Je kunt alle valuta’s toevoegen, allebei de kanten omrekenen en ook berekeningen maken in de app, handig als je kosten wil splitten. De app werkt de huidige wisselkoers bij als je internet hebt, maar je kunt de app dus wel gewoon offline gebruiken.
7. TravelSpend
Nog een in het rijtje die te maken heeft met geld. TravelSpend is een app waarbij je heel eenvoudig je budget op reis kunt bijhouden. Vaak heb je een bepaald bedrag gespaard voor een reis en is het wel zo fijn als je tijdens je reis kunt inzien of je eventueel teveel uitgeeft of misschien zelfs wel wat meer kunt uitgeven. Je kunt per reis instellen hoeveel dagen je gaat en wat je budget is. De app rekent dan je dagelijkse budget uit en houdt bij of je die dag binnen je budget blijft. Je kunt ook al gemaakte kosten voor verderop in de reis toevoegen zoals een bepaalde tour, overnachting of vliegticket. Zo zie je niet alleen of je per dag netjes binnen budget blijft maar ook of je gemiddeld nog goed zit. Er zullen namelijk dagen zijn dat je bijna niks uitgeeft, maar ook dagen dat je in een keer een smak geld neertelt om bijvoorbeeld je Padi te halen. Je kunt ook zien wat je per categorie uitgeeft. Het kost echt minder dan 5 minuten per dag om alles in te vullen en kan je meer rust geven omdat je niet honderd keer je bankrekening hoeft te checken. Wie weet heb je aan het eind wel geld over om langer te blijven of een heerlijk luxe hotelovernachting te boeken.
8. Splitwise
Zeker als je met een aantal travelbuddies reist of juist veel verschillende mensen ontmoet tijdens je trip kan dit zorgen voor gedoe en ingewikkelde rekensommetjes met geld. Met een app zoals splitwise is het heel eenvoudig om bij te houden wie wat heeft uitgegeven. Hij heeft het etentje voor iedereen en zij de snacks voor in de bus betaald, jij hebt even één treinticket voorgeschoten en de gehuurde scooters moeten nog gesplit worden door vier. Dit vul je eenvoudig in de app in en hij rekent precies uit wie wat moet betalen. Zodat je niet 5x geld aan het wisselen bent, terwijl het veel makkelijker kan. Je kunt ook een Nederlandse variant zoals wiebetaaltwat gebruiken, wat prima is als je met je Nederlandse vrienden reist. Voordeel van Splitwise is dat je het in verschillende talen en valuta kunt instellen en dus ook gebruikt en goed begrepen kan worden door de rest.
9. Maps.Me
In Europa hebben we tegenwoordig allemaal internet maar daar kun je in het buitenland natuurlijk niet altijd op rekenen. Toch is het tegenwoordig wel zo handig om altijd te kunnen navigeren. Met Maps.me kun je kaarten downloaden van een stad of land zodat je deze offline kunt gebruiken. De app geeft ook routes aan en je kunt belangrijke adressen opslaan zoals je ho(s)tel. Verder kun je nog verschillende lijsten maken met bijvoorbeeld restaurantjes waar je nog heen wil of toffe hotspots. Als je op pad gaat, kun je dan iedereen moment bekijken welk van deze opgeslagen plekken bij jou in de buurt zijn en hoe je er komt.
10. Rome2Rio
De app die ideaal is om te bekijken wat de beste manier is om van de ene naar de andere plek te komen. Je kunt landen, steden of hotspots invoeren en de app bekijkt welke opties te hebt om naar de volgende plek te reizen. Of dit met het vliegtuig, trein, boot, taxi of huurauto is. In de Rome2Rio app staat dan hoelang deze optie duurt, hoe vaak per dag dit kan en wat de prijs ongeveer gaat zijn. Zo heb je een duidelijk overzicht met de verschillende mogelijkheden, niet alleen makkelijk, scheelt ook veel tijd. Het is ook mogelijk om via de app meteen je gekozen ervoer te boeken maar zelf gebruik ik hem vooral om de opties te bekijken en dan boek ik lokaal een ticket.
11. Grab
Hoewel je in Nederland niet zo snel een taxi zou bestellen is dat op veel andere plekken wel the way to go. Vooral in Azië is het vaak ontzettend goedkoop en makkelijk om een taxi te krijgen. Een aanrader is om de Grab app te downloaden, dit is een taxi service waarbij mensen zichzelf kunnen inschrijven om als chauffeur te werken. Wel moeten deze chauffeurs aan strenge eisen voldoen en kun je na elke rit een rating geven, zo weet je door de beoordelingen te bekijken zeker dat je een goede en betrouwbare driver hebt. Doordat het geen meter taxi is, liggen de prijzen veel lager en betaal je nooit teveel. Je hebt wel internet nodig om de app te gebruiken. Je kunt dan aangeven waar je heen wilt en je ziet of er drivers in de buurt zijn. De Grab chauffeur kan je rit dan accepteren en je kunt dan precies zien wie, met welke auto je komt ophalen en hoelang het duurt voordat de taxi er is. Je koppelt je creditcard aan de app waardoor je automatisch betaald als de chauffeur je heeft afgezet. Hierdoor hoef je nooit contant geld mee te nemen en weet je zeker dat je op de juiste plek wordt afgezet. Dit is zeker als je alleen reist een veilig gevoel. Het is in sommige gebieden ook mogelijk om een rit voor een later tijdstip te reserveren, ideaal voor bijvoorbeeld een rit naar het vliegveld. Een alternatief voor Grab is het nemen van een Uber (Europa/Amerika) of GoJek (Azië), bij de laatste kun je ook een scooter nemen als taxi. Nog een mogelijkheid van deze drie is de maaltijdbezorgservice. Wil je niet in je eentje op pad of liever binnenblijven op een regenachtige dag, dan kun je gewoon je favoriete eten bestellen en door een van de taxibedrijven laten bezorgen.
12. Google Translate
Gelukkig spreken ze tegenwoordig vaak Engels en kan je misschien zelf al wel een paar woordjes van een andere taal. Toch zullen er genoeg momenten op reis zijn dat de taal echt een barrière vormt. Omdat je de weg niet goed krijgt gevraagd of geen idee hebt wat die tekens op de menukaart betekenen. Google Translate is dan natuurlijk de oplossing. Als je de app hiervan download kun je ook bepaalde talen downloaden waardoor het mogelijk is de vertalingen offline te gebruiken. Een van de handige functies vind ik ook dat je foto’s kunt maken die vertaald worden. Ik moet zeggen dat dit niet altijd helemaal perfect wordt vertaald, maar dat je er wel ver genoeg mee komt. Zo kun je bijvoorbeeld bij een museum of restaurant ongeveer zien wat er staat beschreven en dan kom je er in ieder geval uit hoe duur een ticket is en of er een vega gerecht op de kaart staat.
13. Polarsteps
Nu je helemaal relaxt op reis bent omdat alles is geregeld is, is het wel zo leuk dit vakantiegevoel met anderen te kunnen delen. Met polarsteps kun je op een makkelijke en leuke manier de herinnering van je reizen vastleggen en delen met de wereld. Je kunt per reis een soort album maken waarbij je de hele reis kunt opslaan. De app houdt precies bij waar je bent en maakt voor elke plek dus een ‘step’ aan. In deze step kun je foto’s zetten van die plek en je kunt er een verhaaltje bij typen. Je kunt ook extra steps zelf toevoegen of juist weer weghalen als je ze niet in je reisverhaal wil. Je krijgt zo op de kaart precies te zien welke route je hebt afgelegd en kunt per plek zien en lezen wat je daar gedaan hebt. Je kunt ook vrienden volgen en mensen kunnen jou volgen, zodat het thuisfront op de hoogte blijft van jouw avonturen. Het is niet alleen leuk om thuis nog eens je reis terug te kijken, je kunt zelfs een fotoboek laten maken van deze trip. De foto’s, teksten en locaties die je in je verhaal hebt gezet komen dan kant en klaar in een fotoboek en met maar een paar aanpassingen is je boek klaar, ook nog eens heel easy dus.
14. Instagram
Deze app is sowieso al bijna niet meer weg te denken uit de levens van velen tegenwoordig. Maar zeker ook op reis is het een ideale app. Tuurlijk wil je ook gewoon lekker offline genieten van je reis maar de mooiste reisplaatjes delen kan ook veel plezier geven. Buiten dat je mooie foto’s en verhalen kunt delen van je reis kun je ook veel inspiratie opdoen op Instagram. Wat ik heel leuk vind om te doen is op de verkenpagina te zoeken op een bepaald land, stad of hotspot. Je krijgt dan foto’s te zien die op die locatie zijn gemaakt en doet zo inspiratie op voor mooie plekken of leuke restaurants om heen te gaan. Je kunt ook voor je reis bij bijvoorbeeld reisbloggers kijken naar de foto’s die zij hebben genomen tijdens hun reizen. Je kunt deze foto’s opslaan (markeren) en opslaan in een mapje met de naam van die plek/land. Zo kun je tijdens je reis eens terug kijken in die map en een paar leuke dingen uitkiezen om te gaan doen.
15. Lightroom
Natuurlijk gaat het vooral om de beleving op reis zelf maar het nagenieten van je reis is ook heerlijk. Terugkijken naar de mooiste reisplaatjes als je alweer thuis zit of anderen juist inspireren wat voor mooie dingen je kunt zien op reis. Om nog beter over te laten komen hoe jij een bepaalde plek hebt ervaren vind ik het heel erg helpen om een foto te bewerken. Want op een foto zie je gewoon niet hoe jij zo’n plek hebt ervaren, die geuren, mooie kleuren en sfeer. Door de foto te bewerken in Lightroom kan je dit gevoel soms wel beter overdragen. Mijn favoriet is om presets te gebruiken, zo kun je in één klik je foto echt omtoveren tot een geweldig reisplaatje. Ik heb al eerder een artikel geschreven over het gebruik van presets en hier noem ik ook mijn favorieten.