Je backpack inpakken om op avontuur te gaan in het buitenland is vooral heel erg leuk, maar er zijn wat dingen waar je om moet letten voor je vertrekt. In sommige landen zijn de hygiëne standaarden anders dan we in Europa gewend zijn. Daarnaast komen er daar soms nog verschillende infectieziekten voor en zijn er muggen actief die ziektes kunnen overbrengen zoals malaria en dengue. Het is daarom belangrijk om voordat je op reis gaat de juiste inentingen te laten zetten en de nodige (preventieve) medicatie mee te nemen. Neem voor je reis naar Azië altijd contact op met de GGD of je huisarts om te checken wat wordt aangeraden in jouw specifieke situatie. Hieronder vertel ik je wel vast wat je kan verwachten of waar je over na moet denken voor jouw buitenlandse trip.
Verzekering
Inentingen en preventie zoals malariapillen kunnen prijzig zijn. Het is daarom altijd slim om te checken wat jouw zorgverzekering vergoed. Weet je dat je volgend jaar op reis gaat, dan kan het echt lonen om dit in je achterhoofd te houden bij het zoeken van een zorgverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden namelijk alle verplichte inentingen, sommige ook alle aanbevolen en elke verzekering gaat ook weer anders om met het vergoeden van malariapillen. Zeker als je nog nooit inentingen hebt gehad en je moet er nog een aantal halen kan het je soms wel honderden euro’s schelen.
Inentingen
Het verschilt per land/gebied welke vaccinaties nodig zijn, daarnaast maakt het soms ook uit hoelang je ergens verblijft of waar je precies zal slapen. De meeste mensen hebben als kind ook al bepaalde vaccinaties gehad, is dit niet het geval kan het zijn dat je extra vaccinaties moet krijgen voor je reis. Reis je naar een land buiten Europa dan is in de meeste gevallen een inentingen tegen DTP en Hepatitis A nodig. Ga je voor langere tijd (meer dan 3 maanden) of naar meer afgelegen gebieden op reis dan wordt hepatitis B vaak aangeraden. Ga je de jungle in of met dieren werken kan het zijn dat je een inentingen tegen rabiës nodig hebt. In andere specifieke gevallen kunnen ook de volgende inentingen nodig zijn tegen: gele koorts, buiktyfus, BMR en tuberculose. Bij sommige inentingen is het zo dat als je na je reis een herhaal inentingen krijgt, je voor een langere tijd of zelfs levenslang beschermd bent. Vaak adviseert de arts dit zelf, maar het is dus altijd slim om dit na te vragen omdat dit weer kan schelen voor je volgende reizen. Neem ook altijd je ‘gele boekje’ mee als je een inenting krijgt. Hier wordt in bijgehouden welke vaccinaties je hebt gehad en tot wanneer je beschermd bent. Check voor je op reis gaat altijd het advies dat de GGD geeft per land.
Malariapillen
Malaria is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Door de ziekte kan bloedarmoede ontstaan en het kan je organen aantasten. Als je te lang met de symptomen blijft rondlopen kun je zelfs overlijden aan de ziekte. Symptomen van malaria zijn koorts, rillingen, zweten, spierpijn en misselijkheid. Herken je de symptomen op tijd dan kan er snel gehandeld worden en de ziekte is dan goed te behandelen.
Een aantal jaar geleden kreeg je voor je op reis ging een voorraad aan preventieve malariatabletten mee om je te beschermen tegen deze ziekte. Nu is dit niet altijd meer het geval en worden vaker malariatabletten mee gegeven als noodbehandeling. Mocht je toch de ziekte oplopen op reis, dan kun je de malariatabletten slikken om de ergste symptomen te bestrijden terwijl je ondertussen medische hulp zoekt. Het is je eigen keuze of je wel of geen malariatabletten wilt slikken ter preventie. Dit is een kwestie van voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Slik je elke dag malariapillen dan is de kans wel veel kleiner dat je de ziekte oploopt. Aan de andere kant is het natuurlijk niet gezond om elke dag (onnodig) medicijnen te slikken en hebben sommige mensen ook last van vervelende bijwerkingen. Wel is het hoe dan ook belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen om je te beschermen tegen insectenbeten.
Insectenbescherming
Om te voorkomen dat je geprikt wordt door een insect en dus de kans op infectieziekten te verkleinen is het belangrijk om je goed te beschermen. Draag daarom zoveel mogelijk bedekkende kleding zoals een linnen of katoenen blouse en broek. Vooral met zonsopgang en zonsondergang en in de buurt van water zijn muggen actief.
DEET met minimaal 30% wordt aangeraden om mee te nemen. Dit is een stof die je kunt gebruiken als spray, gel of lotion en die de muggen weghoudt. Koop het vast in Nederland omdat het niet in ieder land goed verkrijgbaar is.
Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk onder een klamboe te slapen. Mijn ervaring is dat op bijna iedere plek een klamboe hangt, tenminste op de plekken waar het nodig is. In steden zijn de muggen vaak veel minder actief en ook op kamers met een airco heb je veel minder last van insecten. Je kunt er dus voor kiezen om je eigen (geïmpregneerde) klamboe mee te nemen, vooral als je meer buiten de gebaande paden gaat reizen. Is dit echter niet het geval, dan heb je vaak genoeg aan de klamboes die in je hostel hangen. Zelf heb ik maanden een klamboe meegenomen en hem maar 1x gebruikt, bedenk dus of je dit de moeite waard vindt.
Ben je bewust van wat er kan gebeuren op reis en neem de juiste maatregelen. Let goed op als je tijdens je reis of vlak na je reis symptomen krijgt en laat het altijd voor de zekerheid checken door een arts. Maar bovenal, ga heel erg genieten van je prachtige reis.
0 reacties