Holy night: De hele kerk voor jou alleen

Heilige nachten

Voorzieningen

Slapen in een kerk

Overnachting boeken

Dit concept valt zonder twijfel onder het kopje ‘bijzondere overnachtingen’. De hele kerk voor jou en je gezelschap alleen, hoe tof? Via Heilige Nachten kun je verschillende accommodaties boeken. Van een bijzondere kamer in een klooster tot een gezellig dorpskerkje. Wij sliepen zelf in de dorpskerk van Oosterwolde en dit was hoe wij deze heilige nacht ervaren hebben. 

Heilige Nachten

Deze organisatie is opgestart door enthousiaste onderneemsters Sanne en Jennemie. Zij maken gebruik van prachtige historische panden en toveren deze om tot accommodaties om in te overnachten. Kloosters en kerken die leegstaan of heel soms nog gebruikt worden. Heilige Nachten zorgt ervoor dat deze bijzondere panden niet komen te vervallen maar dat er een geweldige kans komt voor jou om eens op zo’n plek te slapen. Een deel van de inkomsten gaat namelijk direct terug naar de kerk, zodat deze prachtige plekken onderhouden kunnen worden.

Je kunt dus één of meerdere nachten boeken om te overnachten maar de locaties zijn ook te boeken voor bijvoorbeeld bruiloften, fotoshoots of een zakelijke meeting. Er is altijd wel een reden om naar zo’n toffe plek toe te gaan en anders verzin je er toch een?

Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde
Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde

Voorzieningen

Wij sliepen in de dorpskerk in Oosterwolde, Friesland maar er zijn nog meer verschillende kerkjes door het hele land. Als je een overnachting boekt dan krijg je dus de hele kerk voor jou alleen. Van grootse kerk tot knusse dorpskerkjes, er is van alles mogelijk. De voorzieningen zijn ook overal anders, soms heb je bijvoorbeeld een douche, bij andere weer alleen een toilet. Bij sommige kerken kan het ook wat kouder zijn in de winter maar dan zorgen ze bijvoorbeeld voor elektrische dekens en een straalkacheltje. De ene kerk ligt in het centrum en de andere juist weer in de natuur. Je kunt op de website van Heilige Nachten bekijken welke plek het best past bij jouw wensen.

Als je aankomt in de kerk is je bedje gedekt en er is ook altijd een fijn zitje om bijvoorbeeld te lezen of een spelletje te doen. Daarnaast is er altijd een toilet, stromend water en een hoekje om koffie en thee te zetten. De voorzieningen zijn dus overal anders maar wij hadden wel een klein keukenblokje en een koelkast. We konden dus een drankje koud leggen en de volgende ochtend ons ontbijt met een verse koffie maken.

Je mag gebruik maken van de hele kerk en kunt je dus bijna een dag vermaken alleen al hiermee. Toch is het wel heel leuk om de omgeving te verkennen en de host van de kerk kan je hier goede tips voor geven. Bij alle locaties zijn er genoeg mooie bezienswaardigheden of fijne wandelroutes in de buurt.

Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde
Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde
Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde

Holy Moly Slapen in een kerk

Binnen stappen in ons ‘huisje’ voor dat weekend was heel bizar. Je komt een prachtige kerk binnen en dan staat daar opeens je bed klaar, een gekke gewaarwording. Het eerste half uur waren we dan ook vooral druk met deze plek verkennen en op ons in laten werken dat dit onze slaapplek zou zijn. De deur uit gaan voor boodschappen is ook al een hele belevenis. Als je met de sleutel gewoon even de kerk op slot doet. 

Wij hebben ons de hele eerste dag vermaakt in de kerk, het was ook slecht weer dus helemaal prima om lekker binnen te zitten. Een spelletje doen, rustig een boek lezen, borrelen of een dansje doen met muziek is toch al zoveel bijzonderder als het in een kerk is. We hebben nog wel de omgeving verkend want er zijn bij Oosterwolde genoeg mooie wandelgebieden in de buurt. Helaas was de horeca dicht tijdens ons verblijf maar hebben heerlijk eten gehaald bij Sparjebird in de buurt. Een (vega)burger met friet eten in een kerk, nooit verwacht dat ik dat nog eens zou doen.

Omdat we een koelkast hadden konden we lekker een drankje en wat borrelhapjes koud zetten dus maakten we er ons eigen avondje uit van. Muziek aan, spelletjes doen en gewoon genieten van deze fijne staycation. Wel werd het in de avond behoorlijk koud, maar met een straalkacheltje, een dikke trui en een glas rode wijn is dat zo opgelost. Daarna dik ingepakt in bed want we waren wel bang dat we een heel koud bed zouden aantreffen. Toch viel dit alles mee door de lekkere elektrische dekens en hebben we heerlijk kunnen slapen, ondanks dat het in deze periode (november) maar 12 graden was in de kerk. 

In de ochtend wakker worden van de meest bijzondere wekker ooit: de kerkklokken. Deze gaan ieder uur, maar hier hebben we in de nacht gelukkig niet veel last van gehad. We hebben dus eigenlijk heerlijk geslapen en werden wakker van het licht door alle ramen en het geluid van de klokken. Ondanks dat we heerlijk hebben geslapen vond ik het ook wel spannend hoor, in bed gaan liggen in een donkere kerk. Je hoort geluiden die je niet herkent en als je bedenkt wat er allemaal in die kerk moet zijn gebeurd dan ga je niet heel relaxt alleen naar de wc… Toch viel dit alles mee toen we eenmaal in bed lagen en was het vooral een hele bijzondere ervaring.

Je kop koffie drinken in bed en daarna de deur uit om ons ontbijtje op te halen bij een hotel verderop in het dorp. Bij iedere kerk is dit anders geregeld, maar je kunt vaak dus een ontbijt van een ondernemer in de buurt bestellen of afhalen. Na het ontbijt was het alweer tijd om uit te checken. Dit kon gelukkig relaxt want we hoefden pas om 12:00u uit de kerk te zijn. 

Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde
Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde
Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde

Ook een heilige nacht ervaren?

Na het lezen van mijn avontuur ook zin om een heilige nacht te ervaren? Dat kan natuurlijk gewoon. In dit kerkje in Oosterwolde of een van de andere accommodaties. Daarnaast komen er steeds weer nieuwe kerkjes of kloosters bij, dus wie weet ook wel bij jou in de buurt. Via de website van Heilige Nachten kun je alle opties bekijken en een heerlijke staycation boeken voor jezelf. Want zeg nou zelf: wie wil er geen dansjes doen midden in een kerk?

Heilige Nachten Dorpskerk Oosterwolde

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *