Geen plastic flessen met Refill Your Bottle

Het is natuurlijk een ontzettende luxe dat we in Nederland heerlijk schoon water uit de kraan kunnen drinken. En hoewel het fantastisch is dat je kunt reizen naar plekken zoals Bali, is schoon drinkwater daar niet zo vanzelfsprekend. Water uit de kraan drinken is daar geen optie, dus ben je al snel aangewezen op het kopen van plastic waterflessen. Omdat het daar een stuk warmer is en je vaak veel actiever bezig bent gaat er zo 3 liter water op een dag doorheen. Als je bijvoorbeeld 3 weken aan het reizen bent, heb je voordat je het doorhebt ruim 40 grote flessen water gebruikt.

Een aantal jaar geleden was er nog veel minder bewustwording voor het grote plastic probleem op onze wereld. Toen dacht ik er ook niet echt over na, ik kocht gewoon een flesje water als ik dorst had. Gelukkig is dat nu veranderd en ben ook ik me veel bewuster geworden van de hoeveelheid plastic die we elke dag gebruiken. Met deze blog wil ik je laten zien wat jij zelf kunt doen om duurzamer te reizen en te helpen het plastic verbruik op deze mooie wereld te verminderen.

Refill my bottle

Een van de initiatieven die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen is ‘Refill my bottle’. Deze organisatie zet zich in om duurzamere alternatieven aan te bieden voor het drinken van water. En meer bewustwording te creëren bij locals en reizigers rondom “single use plastic”. Ze zijn begonnen op Bali omdat daar nog steeds 6 miljoen (!) plastic flessen per maand worden gebruikt en weggegooid. Op sommige plekken wordt dit plastic gerecycled, maar in veel gevallen eindigt het in de natuur of oceaan.

Refill Bali zorgt voor een duurzame manier om op reis water te drinken door op verschillende plekken water bijvul stations te plaatsen. Ondernemers zoals hotels, winkels, musea en restaurants kunnen zich hiervoor aanmelden. Zij zorgen er dan voor dat er op hun locatie drinkwater beschikbaar is voor locals en toeristen die hier dan zelf hun fles kunnen bijvullen. Ze zijn op dit moment al op veel plekken beschikbaar in Azië en Europa en daar komen er hopelijk nog veel meer bij.

Hoe werkt het

Om gebruik te maken van dit initiatief heb je de app van Refill my Bottle nodig. Op deze app kun je per locatie een kaartje openen met beschikbare locaties. Je kunt zien waar je nu bent op de kaart en door middel van een lijst zien waar een bijvul plek is in de buurt. Je kunt de punten herkennen aan de Refill Bali/Refill my Bottle stickers op het raam. Op de app staat ook duidelijk het adres en de naam van de locatie aangegeven. Als je jouw uitgekozen refill plek hebt gevonden neem je jouw eigen navulbare fles mee hiernaar toe. Soms kun je zelf je fles vullen bij een watertank die er staat en bij andere plekken moet je even het personeel vragen of ze jouw fles kunnen vullen. Op de meeste plekken is dit gratis, maar soms vragen ze een kleine bijdrage, dit staat ook altijd aangegeven in de app. Dit is echter bijna altijd goedkoper dan het kopen van een plastic waterfles. Dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je reisbudget.

Eigen ervaring

Zelf heb ik deze app vooral uitgetest op Bali. In het begin is het even wennen omdat je uit gewoonte snel een supermarkt binnen loopt om een fles water te scoren. Als je eenmaal weet hoe de app werkt wordt dit vanzelf een nieuwe gewoonte. Zodra je weet dat je water moet halen check je in de app of er een refill station in de buurt is. Je vindt vanzelf steeds meer manieren om water te kunnen drinken zonder een plastic fles te kopen. Is er volgens de app geen bijvul plek in de buurt? Vraag dan gewoon bij je hostel, na het eten in een restaurant of na het bezoek in het museum of ze misschien je waterfles kunnen bijvullen. In heel veel gevallen is dit geen probleem en heb je toch weer een plasticfles en ook wat geld bespaard.

Neem dus voortaan altijd een eigen navulbare fles mee op reis, zoals deze fijne van Dopper. Wat ik zelf heel fijn vond was deze haak waarmee je jouw dopper vast kunt maken aan bijvoorbeeld je rugzak. Zo drink je makkelijker water omdat je jouw fles altijd bij de hand hebt en wie weet inspireer je wel weer iemand anders om ook een navulbare fles mee te nemen.

Doe jij zelf ook al iets om je plasticverbruik op reis te verminderen en lijkt deze app je fijn voor je volgende reis? Laat het vooral weten zodat we weer van elkaars tips kunnen leren. 

ReizenReizen

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *