Es Vedra & Verborgen strand Atlantis op Ibiza

Es Vedra

Atlantis

Hoe kom je er

Wat meenemen

Es Vedra en Atlantis, misschien wel de twee meest bijzondere plekken op Ibiza. Es Vedra de bekende en magische rots die je kunt zien vanaf het eiland. Atlantis het strand waar veel locals het bestaan van ontkennen en waar je alleen met een verborgen route kunt komen. Wij gingen op avontuur en ontdekten deze mysterieuze plekken.

Es Vedra

Dit is het bekende rotseiland dat voor de kust van Ibiza ligt. Het lijkt misschien een normaal rotseiland, maar niet is minder waar. De rotsen bestaan uit stenen met veel mineralen en hoge concentraties metalen waardoor er een enorm magnetisch veld ontstaat. Het is een van de meest magnetische plekken op aarde en kompassen die in de buurt komen schijnen er van op hol te slaan. Daarnaast zijn er ook veel mythen over dit eiland. Zo zou het een overblijfsel zijn van de verzonken stad Atlantis, net als het strand aan de overkant van de zee. Er zouden UFO’s gezien zijn boven het eiland en af en toe komt er daar een zeemeermin aan land. Je kunt geloven wat je wil, maar dat het een bijzondere plek is, dat is zeker. Of het nu ligt aan de verhalen die je erover hoort of niet, dit uitzicht doet iets met je. Vanaf het viewpoint heb je een onbelemmerd uitzicht over de rotsen. Neem even de tijd om de schoonheid van de rotsen, de natuur en het helderblauwe water in je op te nemen voor je aan de pittige hike naar Atlantis begint.

Torre de Savinar

Krijg je niet genoeg van het uitzicht op Es Vedra, kies er dan voor om nog een stuk door te lopen. Aan de linkerkant zie je hier een stenen toren staan. Je kunt hier naartoe klimmen om de toren te bewonderen en een ander bijzonder uitzicht te hebben op Es Vedra.

Steencirkels

Om je hike naar Atlantis beginnen ga je eerst terug naar de parkeerplaats. Hier ga je nu niet linksaf bij het hek maar rechtsaf. Je loopt een klein stukje op een pad langs wat bomen en komt na een tijdje de steencirkels tegen. De legende gaat dat je zelf een steentje bij de cirkels moet leggen om zo veilig naar beneden te kunnen lopen. Dit hebben we dus voor de zekerheid maar even gedaan. Deze steencirkel is ook de plek waar regelmatig hippie ceremonies worden gehouden. Deze cirkels zijn de startplek van de hike naar beneden.

Hike naar Atlantis

De tocht naar beneden duurt tussen de 30 en 45 minuten. Er is wel een soort pad naar beneden maar het is vooral een weg vinden tussen de rotsen en struiken. Je kan hierdoor op verschillende manieren naar beneden lopen. Volg het ‘pad’ dat je voor je ziet en je komt vanzelf beneden uit. Het is wel echt fijn om deze hike met schoenen en niet met slippers te doen. Er liggen veel losse steentjes en gruis. Grip is dus wel fijn als je niet schuivend naar beneden wil terwijl je af en toe een stekelige tak vast pakt.

Aan het eind van de rotshelling zie je een zandduin, je bent bijna aan het einde van je hike. De zandduin is heel steil dus de beste optie is: gewoon rennend naar beneden. Vergeet onderweg niet te genieten van de wandeling. Het is in de hete zon misschien een pittige tocht, maar de natuur om je heen is prachtig.

Verborgen strand Atlantis

Ben je beneden gekomen van de zandduin dan kom je direct aan bij het ‘strand’ van Atlantis.

Iedereen kent de legende van Atlantis wel. Een eilandengroep die na wilde stormen en aardbevingen plotseling in de zee is verdwenen. Deze plek ziet er echt uit alsof het deze gezonken stad zou kunnen zijn. De rotsblokken lijken op muren en gebouwen waar mensen geleefd kunnen hebben. Helaas is de realiteit minder mysterieus. Waar nu Atlantis is, was vroeger een steengroeve en uit de rotsblokken zijn stukken gehakt om de muur van de hoofdstad Eivissa te bouwen. Ondanks deze wetenschap is het toch een hele bijzonder en magische plek.

Door het uithakken van de rotsblokken zijn op verschillende plekken een soort poeltjes ontstaan. Het water hierin is rustiger en warmer dan dat in de zee. Het is dus de perfecte plek om even bij te komen na je hike. Wandel over dit prachtige ‘strand’, klim over de rotsen, geniet van het prachtige uitzicht en koel af in het heldere water.

Aan de rechterkant van het strand kun je ook de zee zelf in. De rotsen zijn hier wat lager dus je kunt zo in de zee in glijden en er prima weer uit klimmen. Let hier wel op, want in sommige periodes zitten hier veel kwallen. Ik dacht zelf dat dit wel zou meevallen en kwam een kwartier later huilend het water uit omdat ik door 3 kwallen tegelijk werd gebeten. Dit is op een strand normaal niet zo erg, maar geen pretje als je zeker nog 30 minuten naar boven moet klimmen. Zoek dus van tevoren even op hoe het staat met de kwallenpopulatie die periode en ga anders alleen lekker zwemmen in de waterbassins.

Hoe kom je er

Om deze plek te bezoeken kun je het best een auto huren omdat het best een eind ligt van de beschaving. Stel je navigatie in op Atlantis of Sa Pedrera. Dit is een weg die richting het strand Cala D’Hort gaat (ook met een prachtig uitzicht op Es Vedra). Je navigatie stuurt je op een gegeven moment een smal zandweggetje op, deze moet je inrijden. Je eindigt bij een soort parkeerplaats: een veld met wat bomen. Hier parkeer je de auto en kun je rechtsaf voor het uitzicht op Es Vedra en linksaf richting Atlantis. Neem alle waardevolle spullen mee uit je auto hier. Zorg ook dat je voldoende tijd hebt en rekening houdt met de warmste uren van de dag. Je wil voldoende tijd hebben om bij Atlantis te kunnen relaxen en de hike is best pittig in de zon. Ga meteen in de ochtend of aan het eind van de middag zodat je voldoende tijd hebt, maar het niet te warm is.

Wat meenemen:

  • Water. Neem echt ruim voldoende mee. De hike kan pittig zijn, zeker in de hete zon.
  • Snacks. Er is nergens iets te koop dus neem iets mee voor de zekerheid.
  • Zonnebrandcrème en eventueel bedekkende kleding.
  • Zwemkleding en een handdoek.
  • Dichte schoenen voor de hike.
  • Een klein beetje conditie is wel nodig.

Ga genieten van deze bijzondere plekken en de avontuurlijke kant van Ibiza.

ReizenReizen

Gerelateerde blogs

Sorry, no content found.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *