Een digital nomad, eigenlijk is het niets meer of minder dan iemand die met online werk locatieafhankelijk zijn geld kan verdienen. De meeste digital nomads kiezen voor dit leven zodat ze het reizen kunnen combineren met werken. Want hoe goed klinkt dat, je laptopje openklappen zoals je thuis doet maar dan onder een palmboom met een koud kokosnootje naast je?
In deze tijd is het werken op reis helaas niet zo vanzelfsprekend meer en zullen veel digital nomads gewoon weer tijdelijk thuis aan de slag gaan. Plus zijn er veel meer werkenden die opeens hun kantoortje naar de woonkamer moeten verplaatsen en voor het eerst thuis werken. Voor al deze thuiswerkende, zzp’ers en gestrande digital nomads is deze thuiswerk guide. Zodat jij kan ervaren hoe je fijn en efficient thuis kunt werken en dat dit echt kan zorgen voor gelukkigere en productievere werkdagen.
1. Ritme
Bij veel banen moet je op een bepaalde tijd op locatie zijn en ben je ook na zoveel uur weer klaar met werken. Dit maakt het veel makkelijker om een ritme te vinden en structuur in je dag te creëren. Met thuiswerken heb je meer of zelfs alle vrijheid om je eigen dag in te delen, wat heel fijn is maar ook echt een uitdaging kan zijn. Spreek met jezelf af welk ritme jij graag zou willen, als dat niet van 9 tot 5 is dan is dat ook oké natuurlijk, als het maar voor jou werkt. Zet dan elke dag op dezelfde tijd de wekker en ga ook elke dag op dezelfde tijd aan de slag. Dit zorgt er ook voor dat je met jezelf een eindtijd kunt afspreken en dan ook echt je laptop dicht klapt.
Tip: Als je moeite hebt met in een ritme komen, op tijd in slaap vallen en opstaan dan kan een wake up light heel erg helpen. Sinds ik deze gebruik val ik veel relaxter in slaap en wordt ik ook echt uitgeruster en beter wakker. Dit is diegene die ik gebruik en op dit moment zijn ze goed afgeprijsd, dus misschien een leuk vakantie cadeautje voor jezelf.
2.Ochtendroutine
Hoe jij jouw dag begint is echt bepalend voor het verloop en de resultaten van de rest van de dag. Begin je normaal je dag door drie keer te snoozen, in alle haast aan te kleden en je boterhammetje achter het stuur op te eten, dan is dit misschien wel het moment hier verandering in te brengen. Door thuis te werken bespaar je vaak enorm veel (reis)tijd en die kun je mooi gebruiken om een fijne ochtendroutine te ontwikkelen.
Wat werkt in de ochtend is heel persoonlijk en dus voor iedereen anders. Het gaat er om dat je in rust je ochtend begint, bedenkt wat jij wil bereiken die dag en hierdoor met energie aan de slag kan gaan. Wat ik fijn vind is om in de ochtend te bewegen of dit nu een heftige workout is, wat yoga oefeningen of een wandeling door de natuur. Daarnaast probeer ik een rustmoment te creëren, dit kan zijn door te mediteren, te lezen, een podcast te luisteren of affirmaties voor die dag op te schrijven. Neem ook nog tijd om gezond te ontbijten, misschien een koffietje te drinken en natuurlijk heel veel water. Een ochtendroutine kan meer dan een uur duren maar als dit niks voor jou is kom je met 15 minuten ook een heel eind. Als jij bij het opstaan zin hebt om je dag te beginnen dan heb je een goede ochtendroutine gevonden.
Tip: Extra inspiratie nodig voor een fijne ochtend routine en wat vroeg opstaan jou kan brengen? Dit boek is echt een dikke aanrader. Het heeft er serieus voor gezorgd dat een snoozer zoals ik in een ochtendpersoon is veranderd.
3. Kleed je aan
Hoe heerlijk het ook is om de hele dag in je pyjama rond te lopen, dit zorgt waarschijnlijk niet voor de meest productieve dag. Kleed je in de ochtend dus meteen aan alsof je naar je werk zou gaan. Je hebt dan veel meer het gevoel echt aan het werk te gaan en zult dan ook sneller een productieve werkdag hebben. Je voelt je waarschijnlijk ook veel meer voldaan dan wanneer je de halve dag in je badjas achter de laptop zit.
4. Plannen
De meest ideale manier om je dag te starten is met het doornemen van je dag. Dit zorgt niet alleen voor structuur in je dag maar ook voor veel meer rust in je hoofd. Dit lijkt misschien extra werk maar die 10 minuten in de ochtend gaan je veel tijd opleveren de rest van je werkdag. Bedenk hoe jij wil dat jou dag gaat verlopen en zet op een rijtje wat jij zeker van je to do lijst wil afvinken.
Zelf doe ik dit met behulp van een productivity planner hierin schrijf je aan het begin van de week op welke taken jij afgerond wil hebben. Dan schrijf je nog iedere ochtend op wat jij die dag specifiek gedaan wil hebben. Dit deel je op in de belangrijkste taken die sowieso moeten gebeuren, daarna taken die je ook graag afkrijgt en op het laatst taken die je nog kunt doen als je daar aan toekomt. Op het eind van de dag vul jij in hoe productief die dag is geweest en kun je er nog wat opmerkingen of gedachtes bij schrijven. Zo kun je ook patronen leren herkennen en word je steeds beter in efiiciënt en productief werken.
Dit zorgt ervoor dat jij gericht aan de slag gaat met de taken die jij af moet hebben. Hierdoor laat jij je veel minder afleiden door taken die tussendoor komen, want die schrijf je dan op onderaan je lijstje en komen pas als de rest af is. Door to do’s af te vinken heb je aan het eind van de dag ook een veel meer voldaan gevoel omdat je precies ziet wat jij die dag bereikt hebt.
5. Pauze
Plan bewust pauze momentjes in de dag. Dit zorgt niet alleen voor de nodige rust maar ook dat je na een break weer met veel meer focus en energie aan de slag kunt. Het voordeel van thuiswerken is dat jij de pauzes zo kunt indelen als dat jij wil. Je hoeft niet per se om 12 uur achter je bureau een crackertje te eten. Ga eens voor een lekkere wandeling naar buiten, drink een koffietje met een vriendin, maak een uitgebreide lunch voor jezelf of luister een inspirerende podcast. Zorg wel dat je echt ontspant in je pauze, laat het liefst je laptop en telefoon even uit en maak je hoofd leeg. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere kleine pauze momentjes te nemen op een dag, als je merkt dat je snel afgeleid raakt of je concentratie op is.
Door aan het begin van de dag deze pauzes al in te plannen is de kans ook groter dat je echt op tijd pauze neemt. Pauze nemen kan soms sonde lijken van je tijd als je net lekker aan het werkt bent maar het zorgt er echt voor dat je weer veel productiever bent hierna. Vind je het toch heel lekker om op je telefoon te kijken tijdens de pauze momenten? Zet hem dan op vliegtuigmodus tijdens je werk uren (als dit kan met jouw werk) en zet hem pas weer aan als je pauze hebt. Dit scheelt heel veel afleidingsmomenten door de dag heen.
6. Bewegen
Misschien zit dit al wel in je ochtend routine of gebruik je dit als fijn pauzemoment. Als dit niet zo is dan is na een werkdag bewegen ook heel lekker. Bewegen maakt stofjes aan in je lichaam die een geluksgevoel geven en het zorgt ervoor dat jij je hoofd leeg kunt maken. Even alle energie en gedachtes van de werkdag eruit, in je lichaam komen en dan heerlijk relaxt van je vrije tijd genieten.
Zeker als je de hele dag achter je bureau of laptop zit is het heel belangrijk aandacht aan je lichaam te besteden. Super veel thuiswerkers krijgen snel last van hun rug of nek omdat ze zoveel zitten. Doe wat yoga en stretch oefeningen om alles los te maken. Dit kan ook door de werkdag heen, om te voorkomen dat je aan het eind van de dag helemaal vast zit.
7. Focus
Dit kan misschien nog wel de grootste uitdaging zijn van het thuiswerken. Je wordt misschien niet afgeleid door je kletsende collega’s of door het te lang blijven hangen bij de koffieautomaat. Thuis werken betekent wel dat je misschien opeens de was staat te doen of midden in een netflix sessie zit tijdens je werkdag. Het plannen van je doelen die dag kan al helpen bij de taak te blijven maar er zijn nog meer manieren om gefocust te blijven werken.
Pomodoro
Gebruik een methode zoals mijn favoriet, de pomodoro techniek. Hierbij werk je in blokken van 25 minuten focus en 5 minuten pauze. Zorg dat alle afleiding weg is voor je begint, dus zet een glas drinken klaar, zet je telefoon op vliegtuigmodus, pak alle benodigdheden voor je werk en zorg dat je een timer bij de hand hebt. Schrijf op een vel of in een app alle to do’s en dingen die in je hoofd opkomen waar je nog wat mee moet. Maak hierna een lijstje met alle to do’s die nu aandacht vragen, van meest urgent naar minst urgent. Dit doe ik dus altijd in de productivity planner, deze is ook ingedeeld op de pomodoro methode. Je begint nu met je eerste taak, werkt 25 minuten zonder afleiding en hebt dan 5 minuten pauze. Dit doe je 4x en nadat je dan 2 uur hebt gewerkt kan je wat langer pauze nemen voor bijvoorbeeld lunch of een wandeling. Dit werkt super goed omdat 25 minuten echt te overzien is, dus jezelf vertellen dat je ‘maar’ 25 minuten hoeft te werken zonder afleiding is makkelijk. Daarnaast ben je bewust van alle afleiding die je krijgt, als iets in je hoofd op popt, schrijf het dan op het vel erbij en ga dan meteen terug naar de taak die je aan het doen was.
Forest App
Een ander hulpmiddel dat ik graag gebruik om full focus te werken is een app zoals bijvoorbeeld Forest. Deze app stel je in op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld de 25 minuten van de pomodoro techniek of één uur als je wat langer wil werken. De app ‘groeit’ een boom in de tijd dat jij gefocust werkt en dus niet op je telefoon doorbrengt. Zodra je afgeleid bent en je telefoon pakt zie je jouw boom groeien en word je er dus aan herinnerd om niet op je telefoon te kijken. Als je de app dan alsnog wegklikt dan gaat je boom dood en dat wil je natuurlijk niet. Hoe meer focus minuten jij werkt hoe groter je bos groeit. Dit is een super simpele manier om te focussen op één taak tegelijk.
8. Meetings
Misschien een van de weinige nadelen als je thuiswerkt is het missen van collega’s. Probeer deze contacten toch op te zoeken door bijvoorbeeld een videocall te plannen. Dit kan zijn met directe collega’s van je baan maar als je voor jezelf werkt misschien wel met mensen die online soortgelijk werk doen. Het kan heel fijn zijn om eens uit je eigen bubble te komen en te sparren met iemand over je werk. Het kan je nieuwe ideeën en inzichten geven en misschien ook wel nieuwe motivatie. Heb je niet echt collega’s ga dan eens bellen met een vriendin die thuis werkt of studeert of connect met nieuwe mensen op het internet. Het is niet alleen fijn om contact te hebben met andere collega’s, het is ook nog eens de meest snelle manier van communiceren en bespaart je een hoop over en weer gemail.

9. Mediteren
Juist met thuiswerken is het gevaar dat je alleen maar door gaat en moeilijk op de pauze knop kunt drukken. Niemand vertelt je namelijk dat het tijd is om te gaan en er is geen deur die je kunt dichttrekken om 17.00 uur. Daarom is het heel belangrijk om bewuste rust en stilte momentjes in te bouwen. Een fijne manier om even je hoofd leeg te maken, je gedachtes op een rijtje te zetten en weer wat rust te vinden in een drukke dag, is mediteren. Echt iedereen kan mediteren en het kan ook overal, je hoofd echt niet met je benen over elkaar tussen kaarsen te gaan zitten (mag natuurlijk wel). Zelfs al mediteer je maar 5 minuten, je zult echt al verschil merken. Je bent veel helderder in je hoofd, hebt meer rust in je lichaam en je hersenen hebben even een momentje pauze gehad. Doe dit juist als je gestresst bent of gewoon een paar keer per dag om weer even op te laden.
Tip: Mijn favoriete app om mee te mediteren is Meditation Moments. Je kunt deze gratis downloaden en mocht je echt fan zijn kun je de betaalde versie nemen met nog meer muziek en meditaties.

10. Muziek
Muziek kan je super goed helpen om in een bepaalde flow te komen. Het kan je motiveren als je wat lager in je energie zit maar kan je ook hele goede focus geven. Zelf kan ik heel slecht werken met muziek waarin wordt gezongen, ik focus dan teveel op de tekst en minder op mijn werk. Hiervoor is het heel fijn om instrumentale muziek of Lo-Fi beats op te zetten, hier staan heel veel goede lijstjes van op Spotify. Nog een aanrader is om Binaural Beats te luisteren. Dit is instrumentele muziek met bepaalde frequenties die inspelen op je hersengolven en je dus in een bepaalde gemoedstoestand brengen. De ideale toon voor concentratie is tussen de 14-30 hertz, heel interessant om je hier eens in te verdiepen. Deze beats kun je ook vinden in de Meditation Moments app die ik hierboven noemde.
Tip: Een noise cancelling headphone is wat mij betreft onmisbaar als je regelmatig buitenshuis, op drukke plekken of op reis werkt. Je kan je zo fijn afsluiten van je omgeving om goed door te werken. En het is echt het allerbeste dat je kunt doen als je in een trein of vliegtuig zit. Sinds ik deze op zet kan ik overal veel beter werken en het geeft zoveel rust in je hoofd. Het is even een investering maar je gaat er zoveel plezier en betere werkdagen van hebben, deze heb ik.

11. Werk & Prive Scheiden
Als je geen aparte ruimte hebt in je huis om te werken kan het lastig zijn je privé en werk gescheiden te houden. Spreek daarom heel duidelijk met jezelf en eventueel huisgenoten af wanneer het tijd is voor werk en wanneer voor andere taken. Geeft het jou rust om als pauze momentje wat huishoudelijke taken te doen, dan is dat natuurlijk prima. Zorg er echter wel voor dat dit niet ten koste gaat van je werktijd en dat je ook voldoende rustmomenten neemt tijdens je pauze. Spreek af wanneer jij niet gestoord wil worden en wanneer jij dus echt aan het werk bent als je met meerdere mensen in één huis woont.
In je ritme heb je als het goed is een eindtijd met jezelf afgesproken of een bepaald aantal taken dat af moet voor je werkdag voorbij is. Hou je hier ook echt aan en klap op tijd die laptop weer dicht. Dat je thuis werkt betekent niet dat je de hele avond moet door gaan, op kantoor stap je namelijk ook gewoon op tijd de deur uit. Sluit echt bewust je werkdag af met een ritueeltje dat voor jou werkt. Ruim je laptop op, blaas die kaars uit, trek de deur van de ruimte waar je werkt dicht en ga even iets totaal anders doen. Bijvoorbeeld een stuk wandelen of lekker rustig koken. Zo kun je je echt afsluiten van de werkdag en is het nu tijd voor privé, ontspanning en genieten.

12. Andere omgeving
Hoe fijn thuis werken ook mag zijn, soms ben je diezelfde ruimte gewoon echt even zat. Als je de luxe hebt van meerdere ruimtes in huis, verhuis je kantoortje dan eens naar een andere omgeving. Een andere tafel, stoel en uitzicht kan al heel erg veel verschil maken.
Wat ook heel fijn is, als die mogelijkheid er is, om even buiten de deur te werken. Als je dit structureel wil doen kan het heel handig zijn om een co-working space te huren in de buurt. Je hebt dan de mogelijkheid om bepaalde dagen per week in een ander kantoor te werken en misschien ook wel nieuwe ‘collega’s’ te ontmoeten. Wil je zo af en toe eens buiten de deur werken en niet afhankelijk zijn van een locatie dan kun je altijd een bieb of gezellig cafeetje opzoeken. Anderen mensen zien werken kan heel motiverend zijn, een nieuwe omgeving geeft weer creatieve ideeën en je kan jezelf natuurlijk trakteren op een lekker sapje of koffietje als je goed aan het werk bent.

13. Eet gezond
Nog een voordeel van thuiswerken, je hebt meer tijd om je eten te bereiden en waarschijnlijk ook meer mogelijkheden dan op een kantoor. Mealprep een aantal lunches in het weekend zodat jij op een drukke dag ook gezond kunt eten. Of duik als pauze moment elke dag even de keuken in om een gezond ontbijt en lunch voor jezelf te maken. Maak bijvoorbeeld eens een groene smoothie of lekkere salade. Genoeg en gezond eten is heel erg belangrijk voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Het geeft je de nodige energie voor een werkdag en zorgt ervoor dat je scherp blijft. En vergeet niet genoeg water te drinken, als je dit lastig vindt zet dan een timer om het halfuur om jezelf hieraan te herinneren.

Heb jij nog een goede aanvulling op deze guide, laat het vooral hieronder in de reacties achter!
0 reacties