1. Ritme
2. Ochtendroutine
3. Aankleden
4. Plannen
5. Pauze
6. Bewegen
7. Focus
8. Meetings
9. Mediteren
10. Muziek
11. Werk & Privé
12. Omgeving
13. Voeding
Je ritme en werkplek ziet er als digital nomad steeds weer anders uit. Misschien ben je fulltime aan het reizen, blijf je langer op één plek of is je woonkamer in Nederland je kantoor. Door deze prikkels en afwisseling kan het moeilijk zijn om lekker in de werk flow te komen. Voor alle thuiswerkers, zzp’ers en digital nomads is deze (thuis)werk guide. Zodat je alle tools hebt om thuis, op reis en in het buitenland productieve en gelukkige werkdagen te hebben.
1. Ritme
Bij veel banen moet je op een bepaalde tijd op locatie zijn en ben je na 8 uur weer klaar met werken. Dit maakt het veel makkelijker om een ritme te vinden en structuur in je dag te creëren. Met locatie onafhankelijk werken heb je meer of zelfs alle vrijheid om je eigen dag in te delen. Wat heel fijn is, maar ook echt een uitdaging kan zijn. Spreek met jezelf af welk ritme jij graag zou willen, als dat niet van 9 tot 5 is, zoek dan een ritme dat wel bij je past. Zet dan elke dag op dezelfde tijd de wekker en ga ook elke dag op dezelfde tijd aan de slag. Dit zorgt er ook voor dat je met jezelf een eindtijd kunt afspreken en dan ook echt je laptop dicht klapt.
Tip: Als je moeite hebt met in een ritme komen, op tijd in slaap vallen en opstaan dan kan een wake up light helpen. Sinds ik deze gebruik val ik veel relaxter in slaap en word ik ook echt uitgeruster en beter wakker. Dit is diegene die ik gebruik.
2.Ochtendroutine
Wat werkt in de ochtend is heel persoonlijk en dus voor iedereen anders. Het gaat er om dat je in rust je ochtend begint, bedenkt wat jij wil bereiken die dag en hierdoor met energie aan de slag kunt gaan. Wat ik fijn vind, is om in de ochtend te bewegen, een workout, yoga of een wandeling. Daarnaast probeer ik een rustmoment te creëren, dit kan zijn door te mediteren, te lezen, een podcast te luisteren of affirmaties voor die dag op te schrijven. Neem daarna tijd om gezond te ontbijten, misschien een koffietje te drinken en een groot glas water. Een ochtendroutine kan meer dan een uur duren, maar als dit niks voor jou is kom je met 15 minuten ook een heel eind. Als jij bij het opstaan zin hebt om je dag te beginnen dan heb je een goede ochtendroutine gevonden.
Tip: Extra inspiratie nodig voor een fijne ochtend routine en wat vroeg opstaan jou kan brengen? Dit boek is echt een dikke aanrader. Het heeft er serieus voor gezorgd dat een snoozer zoals ik in een ochtendpersoon is veranderd.
3. Kleed je aan
4. Plannen
Zelf doe ik dit met behulp van een productivity planner hierin schrijf je aan het begin van de week op welke taken jij afgerond wil hebben. Dan schrijf je nog iedere ochtend op wat jij die dag specifiek gedaan wil hebben. Dit deel je op in de belangrijkste taken die sowieso moeten gebeuren, daarna taken die je ook graag afkrijgt en op het laatst taken die je nog kunt doen als je daar aan toekomt. Op het eind van de dag vul jij in hoe productief die dag is geweest en kun je er nog wat opmerkingen of gedachtes bij schrijven. Zo kun je ook patronen leren herkennen en word je steeds beter in efficiënt en productief werken.
Dit zorgt ervoor dat jij gericht aan de slag gaat met de taken die jij af moet hebben. Hierdoor laat jij je veel minder afleiden door taken die tussendoor komen, want die schrijf je dan op onderaan je lijstje en komen pas als de rest af is. Door to do’s af te vinken heb je aan het eind van de dag ook een veel meer voldaan gevoel omdat je precies ziet wat jij die dag bereikt hebt.
5. Pauze
Door aan het begin van de dag deze pauzes al in te plannen is de kans ook groter dat je echt op tijd pauze neemt. Pauze nemen kan soms sonde lijken van je tijd als je net lekker aan het werkt bent maar het zorgt er echt voor dat je weer veel productiever bent hierna. Vind je het toch heel lekker om op je telefoon te kijken tijdens de pauze momenten? Zet hem dan op vliegtuigmodus tijdens je werk uren (als dit kan met jouw werk) en zet hem pas weer aan als je pauze hebt. Dit scheelt heel veel afleidingsmomenten door de dag heen.
6. Bewegen
Zeker als je de hele dag achter je bureau of laptop zit is het heel belangrijk aandacht aan je lichaam te besteden. Veel mensen die veel achter hun laptop werken krijgen last van hun rug of nek omdat ze zoveel zitten. Doe wat yoga en stretch oefeningen om alles los te maken. Dit kan ook door de werkdag heen, om te voorkomen dat je aan het eind van de dag helemaal vast zit.
7. Focus
Pomodoro methode
Gebruik een methode zoals mijn favoriet: de pomodoro techniek. Hierbij werk je in blokken van 25 minuten focus en 5 minuten pauze. Zorg dat alle afleiding weg is voor je begint, dus zet een glas drinken klaar, schakel je telefoon op vliegtuigmodus, pak alle benodigdheden voor je werk en zorg dat je een timer bij de hand hebt. Schrijf op een vel of in een app alle to do’s en dingen die in je hoofd opkomen waar je nog wat mee moet. Maak hierna een lijstje met alle to do’s die nu aandacht vragen, van meest urgent naar minst urgent. Dit doe ik dus altijd in de productivity planner, deze is ook ingedeeld op de pomodoro methode. Je begint nu met je eerste taak, werkt 25 minuten zonder afleiding en hebt dan 5 minuten pauze. Dit doe je 4x en nadat je dan 2 uur hebt gewerkt kan je wat langer pauze nemen voor bijvoorbeeld de lunch of een wandeling. Dit werkt super goed omdat 25 minuten echt te overzien is, dus jezelf vertellen dat je ‘maar’ 25 minuten hoeft te werken zonder afleiding is makkelijk. Daarnaast ben je bewust van alle afleiding die je krijgt, als iets in je hoofd op popt, schrijf het dan op het vel erbij en ga dan meteen terug naar de taak die je aan het doen was.
Forest app
Een ander hulpmiddel dat ik graag gebruik om full focus te werken is een app zoals bijvoorbeeld Forest. Deze app stel je in op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld de 25 minuten van de pomodoro techniek of één uur als je wat langer wil werken. De app ‘groeit’ een boom in de tijd dat jij gefocust werkt en dus niet op je telefoon doorbrengt. Zodra je afgeleid bent en je telefoon pakt zie je jouw boom groeien en word je er dus aan herinnerd om niet op je telefoon te kijken. Als je de app dan alsnog wegklikt dan gaat je boom dood en dat wil je natuurlijk niet. Hoe meer focus minuten jij werkt hoe groter je bos groeit. Dit is een super simpele manier om te focussen op één taak tegelijk.
8. Meetings
9. Mediteren
Tip: Mijn favoriete app om mee te mediteren is Meditation Moments. Je kunt deze gratis downloaden en mocht je echt fan zijn kun je de betaalde versie nemen met nog meer muziek en meditaties.
10. Muziek
Tip: Een noise canceling headphone is wat mij betreft onmisbaar als je regelmatig buitenshuis, op drukke plekken of op reis werkt. Je kunt je zo fijn afsluiten van je omgeving om goed door te werken. En het is echt mega fijn als je in een trein of vliegtuig zit. Sinds ik deze gebruik kan ik overal veel beter werken en het geeft zoveel rust in je hoofd. Het is even een investering, maar je gaat er zoveel plezier en betere werkdagen van hebben, deze heb ik.
11. Werk & Privé Scheiden
Hoe jezelf aan je eigen gemaakte afspraken en klap je laptop op tijd dicht. Dat je thuis of op reis werkt, betekent niet dat je de hele avond moet door gaan, op kantoor stap je namelijk ook gewoon op tijd de deur uit. Sluit echt bewust je werkdag af met een ritueeltje dat voor jou werkt. Ruim je laptop op, blaas die kaars uit, trek de deur van de ruimte waar je werkt dicht en ga even iets totaal anders doen. Bijvoorbeeld een stuk wandelen of lekker rustig koken. Zo kun je je echt afsluiten van de werkdag en is het nu tijd voor privé, ontspanning en genieten.
12. Andere omgeving
13. Eet gezond
Geniet van je volgende werkdag. En heb jij nog een goede aanvulling op deze guide, laat het vooral hieronder in de reacties achter.
0 reacties