De perfecte reisfoto bewerken

De perfecte reisfoto maken is natuurlijk al een kunst op zich. Wat is de mooiste spot voor de foto, is er goed licht, zit het weer mee en lukt het om een foto te maken zonder 100 toeristen in beeld. Toch hoef je geen professional te zijn en dure apparateur mee te sjouwen om een prachtig plaatje te maken. Een eenvoudige manier om je (reis)foto’s naar een hoger niveau te tillen is het bewerken van de foto. En tegenwoordig gaat dat al veel verder dan een simpel instagram filtertje op je foto zetten. 

Mijn favoriet, net als van van vele andere instagrammers en zelfs professionele fotografen, is Adobe Lightroom. Dit is een fotobewerkingsprogramma waarbij je echt heel makkelijk je foto’s kunt upgraden van een simpel plaatje naar een droom van een foto. Het is in principe helemaal niet moeilijk om dit programma te leren begrijpen maar hoe maak je nu met het verschuiven van wat instellingen de perfecte foto?
Hier zijn ‘presets’ voor in het leven geroepen. Hieronder ga ik je alles uitleggen over Lightroom, presets en hoe zo ook jij de perfecte reisfoto’s kan gaan bewerken. In dit artikel zie je ook voorbeelden van foto’s waarop ik een preset heb gebruikt, je kunt de pijlen in de foto verschuiven om de voor- en na foto te zien.

Adobe Lightroom

Lightroom is een fotobewerkingsprogramma van Adobe. Wil je dit programma gebruiken op je laptop dan moet je de betaalde versie aanschaffen. Gelukkig is de app voor je mobiel gewoon gratis te downloaden en ook heel makkelijk als je op reis meteen je foto’s wilt bewerken. Het idee van het programma is dat je een foto kunt bewerken door de instellingen in de foto aan te passen. Zo kun je de belichting veranderen, bepaalde kleuren intenser maken, de foto scherper of juist korreliger maken, contrast aanpassen, noem het maar op. Lightroom werkt heel makkelijk, het is gewoon een kwestie van de schuifjes verplaatsen naar de gewenste stand.

Zoals je hieronder ziet kun je een fotobibliotheek maken door alle foto’s die je wilt gaan bewerken erin te zetten. Daarna kun je per foto de instellingen aanpassen die je wilt toepassen op het beeld. Daarna kun je makkelijk de foto opslaan en zelfs meteen delen op bijvoorbeeld Instagram. In principe werkt het op je mobiel precies hetzelfde als op de computer. Zelf vind ik het op de computer fijner werken omdat je de foto veel groter ziet en je alles net wat makkelijker kunt aanklikken. Al werkt de app ook prima en gebruik ik die vooral als ik op reis ben.

Presets

Zelf maken

Het kan in het begin lastig zijn om je foto er echt mooier uit te laten zien met Lightroom. Dit komt omdat er ontzettend veel mogelijkheden en combinaties van instellingen te maken zijn. De makkelijkste manier om de app te gebruiken zijn met Lightroom Presets. Een preset is eigenlijk niets meer dan een combinatie van instellingen die zijn opgeslagen. Je kunt zelf een preset maken door een foto te bewerken en als je tevreden bent over het resultaat de instelling die je hebt gebruikt op te slaan als preset. Je kunt dan de volgende keer als je een soortgelijke foto wilt bewerken de gemaakte preset aanklikken en Lightroom stelt dan meteen alle instellingen in. Niet op elke foto staat dezelfde preset mooi, probeer daarom ook te experimenteren hiermee en verschillende presets voor verschillende soorten foto’s te maken.

Hoe je dit doet: bewerk de foto zoals je hem mooi vindt, ben je klaar, druk dan op de 3 puntjes rechts bovenin en klik op ‘voorinstelling maken’. Gebruik je de desktop versie dan klik je eerst onderin op voorinstellingen en dan op de drie puntjes bovenin. Geef nu de voorinstelling een naam zodat je makkelijk kunt terugvinden voor wat voor soort foto deze voorinstelling geschikt is. Je kunt de voorstelling ook in een map opslaan. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte map presets maken voor binnen, strand, natuur, gebouwen, portretten etc. Als je de volgende keer een foto wil bewerken dan kun je direct je gemaakte preset aanklikken door onderin de optie voorinstellingen aan te klikken en de juiste preset aan te zetten. De instellingen worden meteen aangezet op je foto. 

Professionele Presets

Een ideale manier om te leren werken met Lightroom of als je gewoon geen zin hebt om er heel veel tijd in te steken is het aanschaffen van een preset een goede optie. Vele Instagrammers en fotografen verkopen hun gemaakte presets. Zij weten precies hoe het programma kan zorgen voor de mooiste foto’s. Ze hebben er namelijk zelf al veel mee geëxperimenteerd en zijn zo tot de beste combinatie instellingen (presets) gekomen. Vaak bieden ze pakketten aan zodat je in één keer meerdere presets krijgt en dus ook meteen verschillende soorten foto’s mooi kunt bewerken.

Volg je een fotograaf of andere Instagrammer en vind je dat zijn of haar feed (Instagram pagina) er mooi uit ziet dan zou je kunnen uitzoeken of deze persoon zijn presets verkoopt. Dit is de beste manier om een preset pakket te kopen omdat je zo al een goed beeld krijgt van wat de presets met jouw foto’s doen en of het resultaat je bevalt.

Let er op dat je zowel aparte presets hebt voor de mobiele app als voor de dekstop versie. Veel mensen die de presets verkopen bieden in een pakket vaak beide opties aan. Zorg echter wel dat je dit goed checkt want je hebt niks aan een desktop preset als je alleen de gratis mobiele app van Lightroom wil gebruiken. Dus wil je alleen de app gebruiken dan hoef je ook alleen de presets aan te schaffen voor op je mobiel. Wil je eventueel later meer gaan werken met lightroom of heb je al de betaalde versie op je computer staan let er dan op dat de presets ook hiervoor geschikt zijn.

Mijn favoriete Presets

De presets die ik het liefst gebruik en waar ik het meest van heb geleerd zijn de presets van het bekende travelcouple Marie Fe en Jake Snow. Ze hebben veel verschillende soorten presets waardoor er voor elke foto wel een passende bij zit. De presets die ze gebruiken zorgen voor een frisse look op de foto vol warme tinten en intense kleuren. Je ziet wel dat de foto’s bewerkt zijn, zoals met elke preset maar het is niet too much. De foto’s krijgen gewoon in één keer een upgrade en zorgen voor dromerige plaatjes.

Ze hebben verschillende pakketten met daarin meerdere presets met een bepaalde stijl. Ga je de presets vooral gebruiken voor tropische reisfoto’s dan is The Ocean Pack iets voor jou. Ga je liever voor wat subtielere presets en wil je het voor allerlei soorten foto’s kunnen gebruiken dan is The Ultime Pack 3 ideaal. Wil je gewoon bij de basis beginnen, voor weinig geld uitproberen of presets voor jou werken en het vooral makkelijk op je mobiel gebruiken kijk dan zeker even naar The All Star Pack.

Naast deze favorieten van mij hebben ze nog meer presets, echt voor ieder wat wils. Ik snap dat je in het begin misschien zult denken, net als ik eerst; waarom zou ik geld uitgeven alleen om mooie Instagram plaatjes te maken. Aller eerst is het handig als je Instagram niet alleen als hobby maar ook professioneel wil gaan gebruiken, dan is de perfecte feed natuurlijk je visitekaartje. Daarnaast is het ook leuk om hiermee weer iets nieuws te leren. Door te kijken hoe succesvolle Instagrammers en fotografen hun foto’s bewerken kun jij leren hoe je dit zelf ook kunt doen. Zodat je straks precies weet hoe je zonder presets de perfecte plaatjes kunt creëren. En wie weet uiteindelijk ook wel zelf je eigen presets kunt maken en verkopen mocht je die ambitie hebben.

Daarnaast geef je maar één keer geld uit aan de preset en kun je deze voor altijd blijven gebruiken. Doordat je er zelf steeds beter mee wordt kun je ook weer hier je eigen presets aan toevoegen en kun je straks steeds in één klik perfecte (reis)foto’s maken. Het bespaart daarnaast ook nog eens heel veel tijd. En natuurlijk hoef je niet alleen foto’s te bewerken voor je Instagramfeed maar kan het ook ideaal zijn voor bijvoorbeeld een fotoboek van een van je reizen. Twijfel je nog of presets iets voor jou zijn dan kun je ook één gratis preset downloaden om het uit te proberen.

Presets gebruiken

Als je ervoor hebt gekozen om een preset te kopen dan kun je hieronder lezen hoe je deze in de Lightroom app zet zodat je hem kunt gebruiken.
1.  Dowload de presets die je hebt gekocht, vaak krijg je ze via de mail toegestuurd.
2. Als je de presets hebt gedownload, pak het bestand dan uit als het om een zip bestand gaat.
3. Als het goed is zie je nu de presets als bewerkte foto’s.
4. Voor de mobiele app: verplaats de preset foto’s naar je galerij/camera album.
    Voor desktopversie: Zorg dat je de foto’s bij je afbeeldingen hebt staan.
5. Open lightroom en importeer de presets als foto’s in je lightroom bibliotheek.
6. Klik nu in ligtroom op één van de preset foto’s, zoals je zou doen als je de foto wil gaan bewerken.
7. Zorg dat je nu niks aan de instellingen aanpast want dan verander je de preset.
8. Sla de instellingen op als preset/voorinstelling. Deze optie vind je onder de drie puntjes rechtsbovenin bij de mobiele app of onder voorinstellingen onderaan in de desktopversie. 
9. Geef de preset een naam (handig om hier de originele naam van de preset voor te gebruiken) en sla hem op in de gewenste map.
10. Nu heb je de gekochte preset opgeslagen in je Lightroom App en kun je bij alle volgende foto’s de preset/voorinstelling aanklikken en wordt in één klik je foto bewerkt.

Tip: Het is ideaal om een preset te gebruiken maar vaak krijg je wel het mooiste effect als je na het gebruiken van de preset nog een paar kleine instellingen aanpast. Zo is de ene foto met ander weer genomen of ander licht, de preset valt dan natuurlijk steeds anders uit. Dus kies de preset die het mooist staat bij je foto en pas dan bijvoorbeeld nog met een paar kliks de belichting, het contrast of de temperatuur etc. aan. 

Zoals je leest ben ik zelf de laatste tijd echt enorm fan geworden van het gebruiken van presets. Je krijgt er niet alleen prachtige foto’s mee, het zorgt er ook voor dat ik steeds meer leer over fotobewerking en hoe je nu zelf het perfecte plaatje kunt maken.

Tip: op dit moment zijn alle presets van Marie Fe en Jake in een dikke sale omdat veel mensen nu thuis zitten en dus veel meer online zijn. Dus de perfecte tijd om aan de slag te gaan met een nieuwe skill leren en prachtige plaatjes te gaan posten op Instagram. Kijk op de site of hun preset Instagram of het iets voor jou kan zijn en wat je allemaal kunt doen met de presets. Als het bij je past zou ik nu zeker je slag slaan, want zoveel korting als er nu is heb ik niet eerder gezien.

Ik ben benieuwd of jij wel eens je Instagram foto’s bewerkt en of je al wel eens presets hebt geprobeerd. Zo ja, wat is jouw favoriet?

ReizenReizen

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. RENSKE REIST | De onmisbare apps voor op reis | 15x| - […] zo kun je in één klik je foto echt omtoveren tot een geweldig reisplaatje. Ik heb al eerder een…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *