De perfecte reisfoto bewerken

De perfecte reisfoto maken is natuurlijk al een kunst op zich. Wat is de mooiste spot voor de foto, is er goed licht, zit het weer mee en lukt het om een foto te maken zonder 100 toeristen in beeld. Toch hoef je geen professional te zijn en dure apparateur mee te sjouwen om een prachtig plaatje te maken. Een eenvoudige manier om je (reis)foto’s naar een hoger niveau te tillen is het bewerken van de foto. En tegenwoordig gaat dat al veel verder dan een simpel instagram filtertje op je foto zetten.

Mijn favoriet, net als van van vele andere instagrammers en zelfs professionele fotografen, is Adobe Lightroom. Dit is een fotobewerkingsprogramma waarbij je echt heel makkelijk je foto’s kunt upgraden van een simpel plaatje naar een droom van een foto. Het is in principe helemaal niet moeilijk om dit programma te leren begrijpen.

Hier zijn ‘presets’ voor in het leven geroepen. Hieronder ga ik je alles uitleggen over Lightroom, presets en hoe ook jij de perfecte reisfoto’s kunt gaan bewerken. In dit artikel zie je ook voorbeelden van foto’s waarop ik een preset heb gebruikt, je kunt de pijlen in de foto verschuiven om de voor- en na foto te zien.

Adobe Lightroom

Lightroom is een fotobewerkingsprogramma van Adobe. Wil je dit programma gebruiken op je laptop dan moet je de betaalde versie aanschaffen. Gelukkig is de app voor je mobiel gewoon gratis te downloaden en ook heel makkelijk als je op reis meteen je foto’s wilt bewerken. Het idee van het programma is dat je een foto kunt bewerken door de instellingen in de foto aan te passen. Zo kun je de belichting veranderen, bepaalde kleuren intenser maken, de foto scherper of juist korreliger maken, contrast aanpassen etc. Lightroom werkt heel makkelijk, het is gewoon een kwestie van de schuifjes verplaatsen naar de gewenste stand.

Zoals je hieronder ziet, kun je een fotobibliotheek maken door alle foto’s die je wilt gaan bewerken erin te zetten. Daarna kun je per foto de instellingen aanpassen die je wilt toepassen op het beeld. Je kunt de foto makkelijk opslaan en meteen delen. In principe werkt het op je mobiel precies hetzelfde als op de computer. Zelf vind ik het op de computer fijner werken omdat je de foto veel groter ziet en je alles net wat makkelijker kunt aanklikken. Al werkt de app ook prima en gebruik ik die vooral als ik op reis ben.

Presets maken

Het kan in het begin lastig zijn om je foto er echt mooier uit te laten zien met Lightroom. Dit komt omdat er ontzettend veel mogelijkheden en combinaties van instellingen te maken zijn. De makkelijkste manier om de app te gebruiken zijn met Lightroom Presets. Een preset is eigenlijk niets meer dan een combinatie van instellingen die zijn opgeslagen. Je kunt zelf een preset maken door een foto te bewerken en als je tevreden bent over het resultaat de instelling die je hebt gebruikt op te slaan als preset. Je kunt dan de volgende keer als je een soortgelijke foto wilt bewerken de gemaakte preset aanklikken en Lightroom stelt dan meteen alle instellingen in. Niet op iedere foto staat dezelfde preset mooi, probeer hier mee te experimenteren. Maak verschillende presets voor verschillende soorten foto’s.

Hoe je dit doet: bewerk de foto zoals je hem mooi vindt, ben je klaar, druk dan op de 3 puntjes rechts bovenin en klik op ‘voorinstelling maken’. Gebruik je de desktop versie dan klik je eerst onderin op voorinstellingen en dan op de drie puntjes bovenin. Geef nu de voorinstelling een naam zodat je makkelijk kunt terugvinden voor wat voor soort foto deze voorinstelling geschikt is. Je kunt de voorstelling ook in een map opslaan. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte map presets maken voor binnen, strand, natuur, gebouwen, portretten etc. Als je de volgende keer een foto wil bewerken dan kun je direct je gemaakte preset aanklikken door onderin de optie voorinstellingen aan te klikken en de juiste preset aan te zetten. De instellingen worden meteen aangezet op je foto.

Professionele Presets

Een ideale manier om te leren werken met Lightroom of als je gewoon geen zin hebt om er heel veel tijd in te steken, kun je een preset kopen. Vele Instagrammers en fotografen verkopen hun gemaakte presets. Zij weten precies hoe het programma kan zorgen voor de mooiste foto’s. Ze hebben er namelijk zelf al veel mee geëxperimenteerd en zijn zo tot de beste combinatie instellingen (presets) gekomen. Vaak bieden ze pakketten aan zodat je in één keer meerdere presets krijgt en dus ook meteen verschillende soorten foto’s mooi kunt bewerken.

Volg je een fotograaf of andere Instagrammer en vind je dat zijn of haar feed (Instagram pagina) er mooi uit ziet, dan kan dit een goede graadmeter zijn. Je weet zo zeker dat de stijl van de presets past bij het resultaat dat je wil bereiken met je eigen foto’s.

Let er op dat je zowel aparte presets hebt voor de mobiele app als voor de dekstop versie. Veel mensen die de presets verkopen bieden in een pakket vaak beide opties aan. Zorg echter wel dat je dit goed checkt want je hebt niks aan een desktop preset als je alleen de gratis mobiele app van Lightroom wil gebruiken. Dus wil je alleen de app gebruiken dan hoef je ook alleen de presets aan te schaffen voor op je mobiel. Wil je eventueel later meer gaan werken met lightroom of heb je al de betaalde versie op je computer staan let er dan op dat de presets ook hiervoor geschikt zijn.

Presets gebruiken

Als je ervoor hebt gekozen om een preset te kopen dan kun je hieronder lezen hoe je deze in de Lightroom app zet zodat je hem kunt gebruiken.
1.  Download de presets die je hebt gekocht, vaak krijg je ze via de mail toegestuurd.
2. Als je de presets hebt gedownload, pak het bestand dan uit als het om een zip bestand gaat.
3. Als het goed is zie je nu de presets als bewerkte foto’s.
4. Voor de mobiele app: verplaats de preset foto’s naar je galerij/camera album.
Voor desktopversie: Zorg dat je de foto’s bij je afbeeldingen hebt staan.
5. Open Lightroom en importeer de presets als foto’s in je Lightroom bibliotheek.
6. Klik nu in Lightroom op één van de preset foto’s, zoals je zou doen als je de foto wil gaan bewerken.
7. Zorg dat je nu niks aan de instellingen aanpast want dan verander je de preset.
8. Sla de instellingen op als preset/voorinstelling. Deze optie vind je onder de drie puntjes rechtsbovenin bij de mobiele app of onder voorinstellingen onderaan in de desktopversie.
9. Geef de preset een naam (handig om hier de originele naam van de preset voor te gebruiken) en sla hem op in de gewenste map.
10. Nu heb je de gekochte preset opgeslagen in je Lightroom App en kun je bij alle volgende foto’s de preset/voorinstelling aanklikken en wordt in één klik je foto bewerkt.

Tip: Het is ideaal om een preset te gebruiken, maar vaak krijg je wel het mooiste effect als je na het gebruiken van de preset nog een paar kleine instellingen aanpast. Zo is de ene foto met ander weer genomen of ander licht, de preset valt dan natuurlijk steeds anders uit. Dus kies de preset die het mooist staat bij je foto en pas dan bijvoorbeeld nog met een paar kliks de belichting, het contrast of de temperatuur aan. 

Zoals je leest ben ik zelf echt enorm fan geworden van het gebruiken van presets. Je krijgt er niet alleen prachtige foto’s mee, het zorgt er ook voor dat ik steeds meer leer over fotobewerking en hoe je nu zelf het perfecte plaatje kunt maken.

Ik ben benieuwd of jij wel eens je Instagram foto’s bewerkt en of je al wel eens presets hebt geprobeerd. Zo ja, wat is jouw favoriet?

Gerelateerde blogs

Sorry, no content found.
ReizenReizen

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. RENSKE REIST | De onmisbare apps voor op reis | 15x| - […] zo kun je in één klik je foto echt omtoveren tot een geweldig reisplaatje. Ik heb al eerder een…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *