Nu je weet naar welk land je wilt gaan reizen, in welke periode en voor hoelang, kun je jouw reisbudget gaan opmaken. Er zijn op internet voor veel landen handige calculators te vinden zodat je in één minuut kunt uitrekenen wat jouw reis ongeveer gaat kosten. Een van mijn favorieten als je naar Azië reist is deze budgetcalculator van ‘Backpacken in Azië’. Toch kan ik je aanraden, zeker als je naar een nieuw land gaat of het is je eerste backpack trip, om zelf ook een berekening te maken. Hieronder leg ik uit hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten.
Kosten vooraf
Er zijn een aantal kosten die je sowieso moet maken voor je reis begint. Deze kosten zijn het makkelijkst om te berekenen omdat het meeste hiervan redelijk vast staat.
Vliegticket
Aller eerst boek je natuurlijk een vliegticket of kijk je in ieder geval naar de gemiddelde prijs van het vliegticket. De prijzen hiervan kunnen echt per dag, periode, vertrek- of aankomstpunt en maatschappij verschillen. Als je flexibel bent in periode kan het echt lonen om uit te zoeken welke periode het goedkoopst is om te vliegen. Dit is algemeen gezien vaak buiten de standaard vakantie periodes. Maar dit kan per land verschillen, soms is het in het regenseizoen bijvoorbeeld goedkoper dan in een droog seizoen.
Zit je wel vast aan een bepaalde periode dan kun je meestal nog veel besparen op vliegtickets. Zo is het vaak goedkoper om doordeweeks te vliegen, tussen dinsdag en donderdag. Ook kan het uitmaken vanaf welke luchthaven je vertrekt. Je zult misschien het eerst zoeken op Schiphol maar misschien is het wel veel goedkoper om vanaf bijvoorbeeld Brussel te vliegen. Als je een lange vlucht hebt is dit bijna altijd met een tussenstop. Kijk dan ook eens naar de optie om niet meteen een standaard vlucht te boeken van één maatschappij maar zelf de vlucht samen te stellen. Wil je bijvoorbeeld naar Vietnam dan kun je misschien wel goedkoper naar Singapore vliegen en dan zelf nog een enkeltje boeken naar Hanoi met een lokale maatschappij. Daarnaast kun je ook kijken naar de optie om op de ene luchthaven heen te vliegen (bijv. Hanoi) en vanaf een andere luchthaven te vertrekken voor je terugreis (bijv. Ho Chi Minh) Dit scheelt je soms kosten voor je vliegticket, maar als je gaat rondtrekken kan het ook schelen dat je niet terug hoeft naar je beginpunt. Dit kan je tijd opleveren en reiskosten schelen.
Visum
Voor veel landen heb je een visum nodig om het land in te komen. Hier zit erg veel verschil in, zoek dit dus zeker goed uit voor je op reis gaat want soms kan het wel even tijd kosten om dit te regelen. Bij sommige landen heb je wel een visum nodig maar is dit gratis of haal je deze gewoon op bij aankomst. Echter betaal je bij de meeste landen wel een bedrag hiervoor. Dit kan 10 dollar zijn maar ook oplopen tot wel 150 euro. Vaak is de goedkoopste optie om het visum zelf te regelen, via internet of de ambassade. Soms kan het wat ingewikkelder zijn en kan je er voor kiezen om het door een bemiddelingsbureau te laten doen. Als je voor de laatste optie kiest houd er dan rekening mee dat hier ook weer extra kosten aan zitten verbonden.

Inentingen/Malaria pillen
Zoek voor je op reis gaat uit welke inentingen of eventueel noodtabletten zoals malariapillen, worden aangeraden voor het land waar je heen gaat. Lees in dit artikel alles wat je moet weten hierover. Soms kunnen de kosten meevallen als het gedekt is door je zorgverzekering of als je al eerder inentingen hebt gehad die voor langere tijd werkend zijn.
Reisverzekering
Een reisverzekering is altijd belangrijk als je op reis gaat. Het kan kosten dekken als je medische hulp nodig hebt, er iets gebeurd met je bagage of pech hebt met eigen vervoer. Ook als je onverwachts je reis moet annuleren, vroegtijdig afbreken of door bepaalde omstandigheden juist niet op tijd terug kan uit het land.
Je hebt hierin verschillende opties: kortlopende-, doorlopende- en wereldreisverzekeringen.
Ga je meestal maar één keer per jaar op vakantie naar het buitenland dan kun je een kortlopende reisverzekering afsluiten. Je betaald dan voor de periode dat je op reis gaat een bepaald bedrag per dag.
Ga je een aantal keer per jaar op reis, hierbij horen ook korte stedentrips, wintersport of weekendjes buiten Nederland, kies dan een doorlopende reisverzekering. Deze sluit je vaak af voor minimaal 1 jaar en je betaald dan een bepaald bedrag per maand. Je hoeft dan nooit na te denken over je verzekering als je weg gaat omdat je gewoon altijd verzekerd bent.
Ga je voor een langere periode reizen, check dan goed of jouw (doorlopende)reisverzekering dit dekt. Veel verzekeringen dekken namelijk maar tot 3 maanden aan een stuk. Hiervoor moet je dan een wereldreisverzekering afsluiten.
Ga je naar risicovolle gebieden of ga je risicovolle sporten doen zoals duiken of skiën, check dan ook even of jouw verzekering dit dekt, hier betaal je vaak extra voor.
Wij raden een doorlopende reisverzekering aan die je maandelijks kunt wijzigen. Zo kun je de gemiddelde kosten per maand laag houden door de dekking op bijvoorbeeld 30 dagen aaneensluitend en gebied Europa zetten. Heb je een reis voor langere tijd, buiten Europa of met risicovolle sporten geboekt, dan kun je tijdelijk de dekking weer omhoog zetten.
Backpack/ Andere spullen aanschaffen
Heel logisch natuurlijk, voordat je gaat backpacken heb je allereerst een backpack nodig. Als het je eerste keer is en je weet niet zeker of je dit vaker gaat doen probeer dan een backpack van iemand te lenen. Wil je wel graag je eigen backpack aanschaffen doe hier dan goed research naar en investeer in een goede backpack. Je zult meestal echt niet dagenlang met die rugzak op je rug gaan lopen maar niets is zo vervelend als last krijgen van je rug of nek omdat je een verkeerde tas bij je hebt. Je kunt een goedkope backpack vinden van €50 of een ultra luxe van €400. Duurder is echt niet altijd beter dus ook met een klein budget kan je een prima rugzak vinden. Laat je in de winkel wel goed adviseren wat voor soort rugzak bij jouw lengte past en kies ook voor een vrouwen of mannen backpack zodat hij goed past bij je lichaam. Zelf vinden wij deze rugzak heel erg fijn en hij is budgetproof. Maar ga vooral zelf in de winkel uit proberen wat bij jou past want wat een fijne backpack is, dat is heel persoonlijk.
Bedenk ook of je nog andere uitrusting nodig hebt voor je reis. Ga je naar een meer afgelegen gebied in bijvoorbeeld de jungle dan kan een klamboe handig zijn. Wil je graag nog een kleinere rugzak als ‘daypack’ kijk dan of je die nog nieuw moet aanschaffen. Je moet een flightback om je backpack doen als deze in het ruim van het vliegtuig gaat. Bij sommige backpacks zit dit inbegrepen, anders moet je deze los kopen. Dan heb je nog kleine dingen nodig zoals hangslotjes, DEET, eventueel een lakenzak etc. Dit zijn allemaal geen grote uitgaven maar neem dit wel mee in je berekeningen dan kan het alleen maar meevallen. Daarnaast hoef je deze uitgaven vaak maar één keer te doen en kun je dan weer heel wat reisjes vooruit.
Kosten op reis
Nu kun je gaan beginnen met de puzzel van de kosten die je op reis gaat maken. Dit is heel persoonlijk en je kunt dan ook moeilijk zeggen hoeveel een gemiddeld persoon op reis kwijt gaat zijn. Je hebt aan de hand van de vorige artikelen al uitgezocht wat voor soort reiziger je bent, dit kun je nu goed gebruiken. Je weet voor jezelf hoe luxe je wilt reizen, hoeveel tours je wilt doen en hoe belangrijk geld voor je is op reis bijvoorbeeld. Neem dit mee om uit te rekenen welk budget het best bij jouw soort reis past. Je weet misschien nog niet precies welke plekken je wilt bezoeken en welke tours je wilt doen. Maar je hebt waarschijnlijk wel ongeveer een idee welk deel van het land je wil zien en waar je interesses liggen. Je hoeft ook echt niet al heel je reis te hebben gepland om een budget te kunnen berekenen. Het gaat om een schatting en die kun je naarmate de reis dichterbij komt altijd wat bijstellen.
Vervoer
Een groot deel van je budget kun je baseren op de reiskosten die je gaat maken. Als je van plek naar plek wilt komen kan dit op verschillende manieren. De meest budget en ook lokale optie is met de bus. Wil je wat meer luxe maar wel ondertussen van het uitzicht kunnen genieten is de trein erg fijn. Moet je grotere afstanden overbruggen en wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn dan kies je voor een binnenlandse vlucht. Naar eilandjes ga je natuurlijk altijd met de boot. Soms kun je er ook voor kiezen om een deel van je reis op de motor/scooter/fiets te doen. Bedenk voor jezelf welke manier van reizen het best bij jou past. Zelf kan ik heel erg genieten van een bus- of treinrit omdat je nog veel van het land ziet en het kan een hele leuke lokale ervaring zijn. Voor lange afstanden kun je ook een nachtbus of nachttrein kiezen, je kunt dan slapen terwijl je reist, dit scheelt je tijd en geld voor een overnachting. Op Seat 61 kun je voor heel veel landen zien wat lokaal vervoer op de plek van bestemming ongeveer kost.


Overnachtingen
Als je weet hoelang je gaat en hoevaak je bijvoorbeeld voor een nachtbus of nachttrein kiest kun je uitrekenen hoeveel overnachtingen je zult moeten boeken. Ook dit kan heel budget als je het geen probleem vindt om in een slaapzaal te slapen in een hostel. Ga je liever voor wat meer luxe of privacy dan kun je wat meer uitgeven in een hotel. Dit kun je natuurlijk ook afwisselen, dat is helemaal aan jou. De beste manier om dit budget uit te rekenen is op bijvoorbeeld Booking.com, AirBNB of Hostelworld te kijken naar het gemiddelde van een overnachting die bij jouw past. Check dan de prijs van een verblijf dat jouw aanspreekt in de hoofdstad, een toeristische bestemming die je wilt zien en bijvoorbeeld van een eiland waar je heen wilt. Deze kosten kunnen namelijk best wel verschillen en zo kun je een goed gemiddelde berekenen per dag.


Eten/drinken/alcohol
Per land verschilt het heel erg wat je kwijt bent aan eten en drinken, ook afhankelijk van jouw voorkeur. Ben je bijvoorbeeld in Zuid-Oost Azië en eet je vooral lokaal, dan heb je voor €1,50 een heerlijk bord nasi. Ben je in een duurder land of wil je vooral westers kunnen eten dan ben je misschien wel €15 kwijt aan een diner. Op de site Budget Your Trip kun je voor alle landen en alle niveaus van luxe bekijken wat je gemiddeld kwijt bent aan eten, drinken en alcohol per dag. Reken op 2 tot 3 maaltijden per dag, afhankelijk van of er ontbijt is bij je overnachtingen en of je soms genoegen neemt met geroosterd brood en jam.
Reken daarnaast uit hoeveel je kwijt gaat zijn aan drinken. Als je vooral water drinkt reken dan op 2 grote flessen per persoon per dag. Soms zul je eens wat anders willen drinken bij het eten, genieten van een verse kokosnoot of hou je van een biertje of cocktail in de avond. Neem dit dan ook mee in je berekeningen. Alcohol kan op sommige plekken echt bizar goedkoop zijn waar je in bijvoorbeeld meer Islamitische landen veel meer geld neertelt voor een wijntje.


Activiteiten/tours
Veel dingen kun je op reis gratis doen, zoals een stad bezoeken, naar een mooie natuurgebied of naar het strand. Wil je in een stad veel dingen bezoeken, wil je een tour doen op een bepaalde plek in de natuur, graag een strandbedje op het strand, duiken of andere activiteiten ondernemen, dan kost dit geld. Afhankelijk van hoevaak je een activiteit wil ondernemen en of je het zelf regelt of met een organisatie kun je jouw budget berekenen. Hiervoor kun je ook weer de site van Budget Your Trip gebruiken om een gemiddelde te hebben. Soms zullen er dagen zijn dat je hier niks aan uitgeeft en soms geef je weer ergens €70 aan uit, dus een gemiddelde is dan handig.

Buffer
Het is altijd verstandig om nog een buffer te hebben als je op reis gaat. Aller eerst ga je vast nog iets kopen op reis. Omdat je iets kwijt bent geraakt of er spullen kapot gaan. Daarnaast wil je misschien ook wel een leuk souvenir kopen voor het thuisfront of voor jezelf. Fijn om dan een bedrag apart te hebben zodat dit niet van je daadwerkelijke reisbudget afgaat.
Ook is het fijn om echt een noodpotje op je rekening te hebben staan. Stel dat je telefoon wordt gestolen, je een boete moet betalen, je onverwachtse medische kosten hebt, je een noodpaspoort moet aanvragen of onverwachts eerder terug moet of langer moet blijven. Je wil niet dat je in het buitenland in de problemen komt en je wil ook niet dat het ten koste kan gaan van je reisplannen als je onverwachtse grote uitgaven moet doen.
Als je dit potje niet hebt hoeven gebruiken is dat alleen maar fijn. Je kunt er voor kiezen er iets extra leuks van te doen aan het eind van je reis zoals je PADI halen, een hele luxe hotelovernachting of het gewoon opzij te zetten voor je volgende grote reis.
Sparen
Als je alle kosten die je hierboven hebt uitgezocht bij elkaar optelt weet je precies welk bedrag je moet sparen voor je reis. Zelf zou ik er altijd voor kiezen om iets ruimer te sparen dan je denkt nodig te hebben. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je op reis nooit dingen hoeft te laten omdat de kosten hoger zijn dan je had verwacht, zo kun je ultiem van je reis genieten. Eigenlijk is het nu heel simpel: deel het bedrag dat je hebt berekend door het aantal maanden die je nog hebt tot je reis. Je weet nu precies wat je maandelijks zult moeten sparen voor je op reis gaat.
Houdt daarmee rekening dat de meeste kosten die je hebt natuurlijk gewoon doorlopen als je op reis bent: huur, verzekering, abonnementen etc. Misschien heb je tijdens je reis nog wel je gewone inkomsten,dan is dit geen probleem. Heb je tijdens je reis echter geen inkomen zorg dan dat je dit ook apart zet zodat dit niet van je budget op reis af hoeft te gaan.
Ga je echt voor een langere periode reizen dan zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Kun je bijvoorbeeld je woning verhuren voor bepaalde tijd zodat je wat meer inkomsten hebt tijdens je reis en minder kosten die doorlopen in Nederland. Misschien wil je ook wel bepaalde spullen verkopen omdat je ze toch niet kunt gebruiken in Nederland of omdat je toch een andere woning gaat zoeken na je reis. Daarnaast is het de moeite waard om naar je abonnementen en andere doorlopende kosten te kijken. Je hebt natuurlijk niks aan de sportschool of tijdschrift abonnement als je in het buitenland bent.

Budget bijhouden op reis
Als laatste tip wil ik nog meegeven dat het op reis heel fijn kan zijn om je uitgaven bij te houden. Ik snap dat je geen zin hebt om ingewikkelde excelsheets te maken. Maar een app zoals Travelspend kun je gebruiken om heel makkelijk per categorie in te voeren hoeveel je uitgeeft. Zo houdt de app bij hoeveel je uitgeeft aan overnachten, eten, activiteiten, uitgaan, vervoer etc. Daarnaast berekent de app een dagbudget en zie je elke dag precies of je erboven of eronder zit. Je kunt ook al kosten vooruit plannen zoals al geboekte vervoerstickets of grote tours. Zo merk je snel of je een beetje op je budget moet letten of wel wat meer kunt uitgeven, heel fijn. Het kost echt maar een paar minuutjes per dag maar zorgt er voor dat je niet voor verrassingen komt te staan en relaxt op reis kunt zijn.


Nu is het tijd om lekker te gaan sparen voor je reis en ondertussen vooral inspiratie op te blijven doen voor de plek van bestemming. Binnenkort lees je De perfecte backpacktrip #4 Route bepalen.
0 reacties