De perfecte backpack trip #2 Jouw ideale reis kiezen

Deze blogserie gaat over het vinden van de perfecte backpack trip voor jou. Er is namelijk niet één soort backpack vakantie die voor iedereen geweldig is. Maar er is wel voor iedereen een geweldige trip te vinden. Het is alleen belangrijk dat je weet wat voor soort reis bij je past en op welke dingen je moet letten voordat je een backpack reis gaat plannen. In het eerste deel #1 Wat voor reiziger ben jij, heb je kunnen ontdekken wat voor soort reis bij je past. In deze blog #2 Jouw ideale reis kiezenleer je hoe je een reis kiest die het best aansluit op wat jij zoekt: welk land, in welke periode en waar moet je verder nog op letten.

Hoelang op reis

Hoeveel tijd heb je

Als je maar een maximum aantal weken vrij kunt nemen of je wil zelf maar een bepaald aantal weken op reis is het goed dit eerst te beslissen. Als je weet hoeveel tijd je op reis wil zijn, is het daarna makkelijker te filteren wanneer en waar je het best heen kunt gaan. Je hebt dan een duidelijk beeld van hoeveel tijd je hebt om alles te doen wat je wil en kan hier het land en de periode op afstemmen

Heb je meer vrijheid wat betreft de duur van je reis dan is het soms juist fijner om de lengte van je reis als laatste stap te nemen. Afhankelijk van waar je heen wil kan het verschillen wat de ideale reislengte is. Als je de flexibiliteit hebt om je hier op aan te passen, is het slim om je reisduur pas vast te leggen nadat je de periode en bestemming hebt gekozen.

Tempo 

Goed is om na te denken hoe jij het tempo in de reis voor je ziet. Wil jij het liefst zoveel mogelijk highlights afvinken in een korte tijd of neem jij liever wat meer tijd voor alles en wil je ook wat relaxen tussendoor. 
Natuurlijk ga je op reis om veel van een land te kunnen zien maar ik zou zeker aanraden om ook echt tijd te nemen alles te ervaren. Liever een aantal plekken skippen, zodat je wat meer tijd hebt de plekken waar je wel heen gaat echt goed te zien.

De leukste dingen maak je vaak mee op spontane momenten en op plekken waar je onverwachts komt. Zorg dat er ook ruimte is in je reis voor deze spontaniteit, dit lukt als je een niet te strakke planning hebt. Daarnaast is reizen soms ook echt wel vermoeiend. Geef jezelf ook de tijd om even bij te slapen na een nacht in de bus of om een dagje aan het strand te liggen na veel hikes en activiteiten. Je reist om veel te zien maar ook om te ontspannen en uitgeruster thuis te komen. 

Op sommige plekken kun je in één dag alle highlights afvinken maar er kan ook zoveel te doen zijn dat je er weken kunt verblijven. Beslis dus voor jezelf wat belangrijk is voor je, veel zien, tot rust komen, spontane tripjes of een combinatie hiervan. Dit helpt om straks bij het uitstippelen van de route te beslissen wat je wel en niet meeneemt in je reis. 

 

Welke periode

Klimaat

Als je weet in welke periode je wil gaan reizen is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. Als eerst is klimaat iets dat veel invloed kan hebben op je reis. In veel delen in de wereld heb je te maken met regenseizoenen. Dit betekent dat in die periode de meeste regen valt, het weer wat onvoorspelbaar kan zijn en soms heb je zelfs kans op tropische stormen, orkanen of overstromingen. Dit klinkt heel heftig maar in veel landen valt het regenseizoen wel weer mee. Bedenk voor jezelf hoeveel waarde je hecht aan het weer. Wil je zeker weten dat je aan het strand kunt liggen of ga je echt voor de zon dan is het goed om in een droog seizoen te gaan. Ook kan een regenseizoen invloed hebben of je bepaalde activiteiten kan ondernemen. Wel is de natuur vaak heel mooi groen in het regenseizoen, dus voor beiden valt iets te zeggen. Op internet heb je veel lijsten met welk land geschikt is voor welke tijd van het jaar. Check dit dus voordat je een reis boekt in een bepaalde periode. 

Speciale gelegenheden

Als je voor een bepaald land kiest houdt dan ook rekening met speciale gelegenheden in dat land. Is er bijvoorbeeld Chinees Nieuwjaar of een andere grote feestdag in een land dan kan dit gevolgen heb voor je reis. Soms is vervoer op die dag of zelfs in de dagen eromheen moeilijk of niet eens mogelijk. Daarnaast is de Ramadan ook iets om rekening mee te houden als je naar een Islamitisch land reist. Je hoeft hier niet altijd ‘last’ van te hebben en het kan ook een hele bijzondere ervaring zijn. Toch raadt in je aan om wel te checken hoe dat zit voor het land dat je kiest zodat je niet voor de verrassing komt te staan. Het kan namelijk zijn dat restaurants of supermarkten gesloten zijn of bepaalde tours niet door gaan, sonde als je hier pas op bestemming zelf achter komt. 

Welk land

Nu je weet wat voor soort reis je wil, hoelang je wilt gaan reizen en met welke periodes je rekening moet houden rest je nog maar één ding: het land kiezen. Wat mij betreft het aller leukste wat er is en hierna kan de echte voorpret van het plannen gaan beginnen.

Werelddeel

Je hoeft je bij een reis natuurlijk niet te beperken tot één land. Heb je langer de tijd dan kun je er ook voor kiezen om meerdere landen in één trip te plannen. Als dit het geval is kijk dan eerst naar welk werelddeel jou het meest aanspreekt. Sowieso kan dit handig zijn om vast een selectie te maken, want er zijn zoveel landen op de wereld om uit te kiezen, dus dit is een goede start. Welk werelddeel het meest geschikt is voor jou is natuurlijk heel persoonlijk. Wil je rustig beginnen omdat het je eerste grote reis wordt dan is Europa zeker het overwegen waard, hier is echt veel te zien maar ook lekker dicht bij huis. Heb je een klein budget dan zijn er veel landen in Azië waar je met weinig geld veel kunt doen. Ga je liever voor uitersten boek een reis naar Amerika. Liever grote steden met prachtige natuur combineren, denk eens na over Australië of Nieuw Zeeland. Houdt je van natuur en wildlife en heb je wat meer te besteden, wie weet past een safari reis naar Afrika wel bij jou. Bedenk voor jezelf hoe lang je maximaal wil vliegen, wat voor weer je zoekt en wat de dingen zijn die je wil zien op reis.

Kies een land

Nu heb je echt heel duidelijk naar welk deel van de wereld je wil, wanneer en wat je er wil doen. Het kiezen van een land hoeft nu niet zo moeilijk meer te zijn. Ik denk echt dat je in ieder land een fantastische reis kunt maken. Doe inspiratie op door bijvoorbeeld reisblogs te lezen, kijk op Instagram of Pinterest rond naar foto’s die je aanspreken of kijk eens naar deze lijst van Lonely Planet met de beste bestemmingen voor 2020. Je komt vanzelf een land tegen waar je meteen een yes-gevoel bij krijgt, door een bepaalde foto van een geweldig natuurgebied, mooie stad, bijzonder gebouw of gewoon heerlijk eten. Als je dit land of landen hebt gevonden kijk dan of er te zien is in het land dat je wil zien en of jij er in de juiste periode en voor de minimaal benodigde tijd heen kunt. Is dit allemaal zo? Dan heb je jouw bestemming gevonden en kun je gaan beginnen met het echte werk! Volgende week kun je #3 Budget bepalen.

ReizenReizen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *