De perfecte backpack trip #1 Wat voor reiziger ben jij

Op reis met je backpack, het aller leukste wat er is als je het mij vraagt. En grote kans dat jij er precies zo over denkt als je aan het rondneuzen bent op deze site. Misschien ben je al een ervaren backpacker of je bent net bezig met je eerste echte grote reis plannen. In alle gevallen zit je hier goed, want er is altijd wel iets nieuws te leren voor het plannen van de perfecte trip. Plannen van een reis is misschien wel het leukste deel van de voorpret die je hebt voor je gaat reizen. Maar eerlijk is eerlijk, soms kan het ook een hoop stress opleveren of weet je gewoon simpelweg niet waar te beginnen.

Dit artikel is het eerste deel van de serie: De perfecte backpack trip. Waarin je antwoord krijgt op alle vragen die je hebt als je een reis gaat plannen. Zodat jij echt kan gaan genieten van alle voorpret en je volgende reis goed voorbereidt en relaxt kan beginnen. #1 Wat voor reiziger ben jij.

Wat zoek je in deze reis

Ook al gaan steeds meer mensen reizen en gaan veel mensen naar dezelfde plekken toe, reizen is voor iedereen anders. Voordat je een reis kan gaan plannen is het goed om na te denken over wat je zoekt in een reis. Ga je op reis om tot rust te komen, wil je meer leren over andere culturen, de schoonheid van de natuur in het buitenland bewonderen, indrukken opdoen in de grootste steden, je laten verrassen door het onbekende of een nieuwe skill leren zoals een taal, duiken of surfen. Alles is mogelijk op reis maar het is wel fijn als je van te voren weet met welk doel je op reis gaat.  Dit heeft namelijk veel invloed op welke bestemming je kiest, hoe je de reis wil gaan vormgeven en welk budget je nodig zult hebben. 

Als je een bepaalde skill wilt leren zoek dan uit waar je dit kan doen. Wat is de beste plek om je PADI te halen, welke taal wil je leren en in welke landen spreken ze deze taal, waar zijn de beste stranden om als beginner te gaan surfen. Ook als je voor bepaalde highlights op reis wil is het goed om uit te zoeken waar dit allemaal mogelijk is. In Azië kan je bijvoorbeeld in bijna elk land mooie hikes doen maar als je ook nog wil relaxen op een wit strand is de keuze al beperkter. Zo kun je al veel belangrijke opties filteren voor jouw perfecte trip en de keuze straks makkelijker maken.

 

Wat voor reiziger ben je

Je weet wat je zoekt in deze reis en met welk ‘doel’ je op reis gaat. Nu ga je kijken naar de manier waarop je graag op reis gaat. Ga je op reis om te relaxen dan zijn er nog steeds meerdere wegen naar Rome. Daarom is goed om uit te zoeken wat voor soort reiziger je bent, dit zal je straks helpen om de plek waar je heen gaat en het budget makkelijker te bepalen.

Budget of Luxe

Ben je iemand die het liefst zoveel mogelijk wil zien en doen voor weinig geld of heb jij op reis wat meer te besteden en ga jij altijd voor luxe. In bijna alle landen is er voor beide voorkeuren wel een mogelijkheid. Ga je bijvoorbeeld naar Maleisië dan kun je voor een paar euro per nacht in een slaapzaal slapen maar ook voor een paar honderd euro in een ultraluxe hotel op de 40e verdieping met zwembad. Zet voor jezelf op een rijtje hoe luxe jij wilt reizen. Dit hoeft niet altijd om geld te gaan want misschien vind jij een lokale ervaring als je bij iemand thuis slaapt wel gewoon veel leuker dan een groot hotel. Zet dit op een rijtje voor jezelf voor zowel vervoer, overnachtingen, activiteiten als eten.

Toeristisch of onontdekt

Tegenwoordig ontkom je er bijna niet aan, de toeristische highlights. Gelukkig hebben steeds meer mensen de luxe om te reizen maar dit betekent wel iets voor jouw reis. Het is natuurlijk niet voor niets dat bepaalde plekken heel toeristisch zijn geworden, er is dan vast ook iets te zien dat echt de moeite waard is. Er is ook niks mis mee om naar dezelfde plekken te gaan als ‘iedereen’, je bent zelf immers ook gewoon een toerist. Wel is het goed om van te voren te bedenken hoe je hiermee omgaat.

Wil jij echt alleen de top 10 highlights van de Lonenly Planet afvinken of voel jij er meer voor om eens naar nog relatief onontdekte plekken te reizen. Dit kan zowel voor het land dat je kiest gelden als voor de plekken en bezienswaardigheden die je bezoekt in het land zelf. Hoeveel ‘last’ heb jij van toeristen of ga jij juist graag naar plekken waar je zeker Nederlanders tegen gaat komen. Wil je het liefst alleen maar lokaal eten of heb jij ook echt wel dat bordje pasta nodig na al die rijst. Als je dit weet kun je hier rekening mee houden als je een land uitkiest of je route gaat plannen.

Klimaat

Misschien heel voor de hand liggend maar wel super belangrijk om bij stil te staan voor je een reis boekt. Hoe belangrijk is bepaald weer voor jou als je op reis gaat. De een kan prima tegen slecht weer, trekt een poncho aan en gaat ervoor. Voor een ander kan misschien de hele vakantie verpest zijn als het weer niet goed genoeg is om een dagje aan het strand te liggen. Daarnaast kan je natuurlijk heel erg van de zon houden maar is dit ook nog zo als het elke dag boven de 40 graden is. Bedenk goed wat voor weer je zoekt tijdens je reis en hoe afhankelijk de planning die je hebt is van het klimaat. Een grote stad bezoeken in het regenseizoen is toch echt minder erg dan wanneer je surfvakantie niet kan doorgaan vanwege de stormen.
Bedenk wat voor jou het ideale klimaat zou zijn tijdens je reis en of dit goed matcht met de activiteiten die je wil gaan ondernemen.

Samen of alleen reizen

Nu je weet naar wat voor soort reis je op zoek bent is het goed om na te denken hoe je deze reis voor je ziet. Ga ja alleen reizen, met vrienden, je relatie, met een groep, dit zal voor een groot deel bepalend zijn voor je reis.

Alleen 

Waarschijnlijk het aller spannendste maar zeker het overwegen waard. Als je alleen op reis gaat heb je de ultieme vrijheid om je reis in te delen zoals jij dat graag wil. Je hoeft weinig rekening te houden met anderen en kan precies die dingen zien die jij wilt, met je eigen budget en op je eigen tempo. Daarnaast is het als je alleen bent nog makkelijker om reisgenoten te ontmoeten. Dus je kunt gezelschap opzoeken in hostels als je daar behoefte aan hebt maar niemand zal het gek vinden als je ook even tijd voor jezelf wil. Het nadeel van alleen reizen kan zijn is dat het soms eenzaam kan zijn en je misschien iemand mist om je ervaringen meteen mee te delen. Daarnaast kan het duurder zijn om alleen te reizen en ben je dus afhankelijk van wie je op reis tegenkom.

Met je relatie 

Voor velen de ultieme droom als je allebei van reizen houdt maar ook zeker een hele goede relatietest. Het is heerlijk om samen met je vriend/vriendin te gaan reizen maar gaat je ook zeker de nodige hobbels bezorgen. Waarschijnlijk heb je voor een groot deel dezelfde interesses en ben je goed op elkaar ingespeeld, dit is een groot voordeel. Het is fijn voor je budget omdat je waarschijnlijk een gezamenlijk budget hebt en alle kosten kunt splitten. En het is natuurlijk het aller leukste dat je de geweldige ervaringen van je reis als herinnering met je grote liefde maakt. Wel een tip, praat veel over je reis samen voordat je gaat, zodat je weet wat je kunt verwachten. Wat is jullie budget, kijken jullie hetzelfde aan tegen met andere mensen samen reizen, liever zelf alles regelen of veel tours boeken, een slaapzaal of privékamer, kun je afwijken van je planning ja of nee. Het lijken dingen waar je je niet druk om hoeft te maken maar in een totaal andere omgeving met een jetlag en slaaptekort is het wel aan te raden hier van te voren al over na gedacht te hebben.

Met vrienden

Met vrienden reizen is natuurlijk ook het ultieme backpack gevoel. Samen gezellig in een nachtbus, vrienden maken in hostels, de straten onveilig maken tijdens het barhoppen en goede gesprekken op het strand onder de sterren. Natuurlijk is dit de ultieme droom maar ook weer hier, zorg dat je weet met wie je op reis gaat. Weet dat je voor een groot deel op één lijn ligt en weet ook van elkaar dat het oké is om elkaar wat ruimte te geven tijdens het reizen. Je hoeft niet altijd alles samen te doen, zolang je hier allebei maar happy mee bent. Op reis is alles 180 graden anders dan thuis dus ben hier op voorbereidt. Maar vooral geniet want met vrienden op reis is heerlijk!

Georganiseerd of zelf regelen

Als je weet wat voor soort reis je wil maken en eventueel met wie samen heb je nog één belangrijke keuze om te maken. Ga je alles zelf regelen voor je trip op wil je liever dat alles voor je wordt geregeld.

Zelf regelen

Mijn voorkeur gaat zeker uit naar het zelf plannen van je reis. Je kunt dan namelijk precies de dingen zien die je wil zien en de plekken die je minder boeien lekker overslaan. Daarnaast heb je ook de vrijheid tijdens je reis zelf om af te wijken van je ‘planning’, ga ergens eerder weg, blijf ergens langer dan gepland of voeg een andere plek toe die je onderweg tegenkomt. Je hebt hier de ultieme vrijheid en kan je ook laten verrassen door wat en wie er op je pad komt. Daarnaast is het vaak een heel stuk goedkoper om zelf alles te regelen. Aller eerst heb je het budget meer in de hand omdat je precies kan kiezen hoeveel je uitgeeft aan eten, uitgaan, overnachten, vervoer en activiteiten. Je betaalt natuurlijk ook voor een organisatie die je reis plant, dus dat zijn hoe dan ook extra uitgaves, die je niet hebt als je alles zelf regelt. 

Georganiseerde reis

Wel kan ik me voorstellen dat je in bepaalde gevallen sneller kiest voor een georganiseerde reis. Als je bijvoorbeeld liever niet alleen reist maar nog geen travelbuddy hebt gevonden. Wanneer je graag een verre of lange reis wil maken maar gewoon geen zin hebt in veel uren besteden aan alles uitzoeken en regelen. Of als je het gewoon heel spannend vindt om naar een onbekende plek te gaan en het je meer rust geeft als je een georganiseerde reis boekt.

Je kunt in Nederland al een reis boeken die helemaal voor je wordt uitgestippeld. Van vliegtickets en visum voor je reis tot de plek waar je gaat eten op reis met jouw groep. Een andere optie is om niet met een groep op reis te gaan maar wel jouw route inclusief accommodaties en vervoer in Nederland door een organisatie te laten vastleggen.  Een middenweg is om wel zelf te plannen waar je heen gaat en wanneer maar in het land zelf alle activiteiten te ondernemen met reisorganisaties.  Dat is het mooie van reizen, er zijn geen regels hoe je zou ‘moeten’ reizen of backpacken. Het enige wat je ‘moet’ is je reis vormgeven precies zoals jij er het gelukkigst van wordt zodat je er onwijs van kan genieten.

Vrijheid van Reizen

Iedereen moet deze keuze natuurlijk zelf maken want reizen moet vooral iets leuks en ontspannends zijn. Dus als jij het meeste plezier uit je reis haalt door een reis door iemand anders te laten organiseren of door met een groepsreis mee te gaan dan moet je dit zeker doen. Toch zou ik je willen aanraden om minstens één keer te proberen helemaal zelf je (backpack) reis te plannen. Natuurlijk is het super spannend de eerste keer en misschien zelfs wel alle volgende keren. Toch is het vaak vooral gezonde spanning en excitement en valt dit allemaal van je af als je eenmaal op de plek van bestemming bent. En ik gun iedereen het gevoel dat je ervaart als je zelf aan het reizen bent, dat gevoel van ultieme vrijheid en dankbaarheid, dat je precies bent op de plek waar je wil zijn en dat dit morgen en de dag erna ook zo gaat zijn.

Zoals je leest zijn er al een hele hoop dingen waar je over na kunt denken voor je überhaupt begint met het plannen van je reis. Als je al vaker op reis bent geweest leer je steeds beter wat voor manier van reizen bij jou past. Je zult dan ook merken dat een nieuwe trip plannen steeds makkelijker en sneller zal gaan. Voor je eerste reis is het wel fijn om over de bovenstaande dingen goed na te denken, zodat jij een zo perfect mogelijke backpack trip gaat krijgen.

Heb je na het lezen al enig idee waar jouw volgende reis heen zal gaan en wil je die trip zo snel mogelijk gaan plannen? Of heb je gewoon nog steeds zin om op reis te gaan? Lees dan binnenkort het vervolg op deze blog #2 Jouw ideale reis kiezen.

ReizenReizen

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. RENSKE REIST | De Perfecte Backpack Trip | #2 | Jouw Ideale Reis Kiezen | - […] en op welke dingen je moet letten voordat je een backpack reis gaat plannen. In het eerste deel #1 Wat…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *