Abseilen door watervallen in Dalat

Wat extra avontuur tijdens je reis door Vietnam, daarvoor moet je in Dalat zijn. Deze stad in het zuiden van Vietnam heeft door zijn liggen tussen het groen in de bergen veel outdoor activiteiten te bieden. Daarvan is canyoning bij uitstek de allervetste en avontuurlijkste.

Canyoning

Canyoning betekent letterlijk dat je lopend, klimmend, zwemmend, springend, abseilend door een kloof (met water) beweegt. Rondom Dalat is veel water dus deze tour neemt je mee langs rivieren, stromingen en door watervallen. Dus hou je van het ontdekken van de natuur op een hele bijzondere manier en kan je wel tegen wat adrenalinekicks, sla deze tour dan zeker niet over.

Voorbereiding

Je wordt in de ochtend door een busje opgehaald bij je hostel en gaat zo met de groep (rond de 10 personen) naar het verzamelpunt van de tour.Onderweg stellen de instructeurs zich aan je voor en leer je ook de andere mensen vast een beetje kennen. Na 20 minuutjes rijden kom je aan bij het kantoor waar je meteen in je uitrusting gehesen wordt. Je krijgt een uitleg over wat er die dag gaat gebeuren en je begint met oefenen op een klimmuur. Zodra iedereen de techniek van het abseilen goed onder de knie heeft begin je met de tour.

De Tour

De tour bestaat uit verschillende onderdelen en er zijn meerdere gidsen om je hier doorheen te brengen. Het is natuurlijk het allerleukst om alle dingen te doen van de tour. Maar er waren bij ons ook mensen bij die sommige onderdelen wat te spannend vonden. Er zijn altijd gidsen die alleen over de paden lopen, bijvoorbeeld om foto’s te maken en het eten droog mee te nemen. Er is dus altijd een optie om met een van de gidsen een ander pad te lopen als je een bepaald onderdeel wil overslaan.

Waterval 1

Met je groep en de gidsen loop je over smalle paadjes door de bossen naar de eerste waterval toe. Dit is een waterval van 18 meter die naast een steile rotswand loopt. Hier begin je dus aan je eerste ‘droge’ abseil. Die eerste stap over de rand is eng maar als je eenmaal aan dat touw hangt en richting het water beneden je ‘loopt’ is het echt genieten.
Als iedereen beneden is aangekomen vervolg je de wandeling naar de tweede waterval. Dit is een deel over paden en een deel door de rivier heen. Op sommige plekken is er een sterke stroming dus word je gezekerd aan een touw om het water over te steken.

Waterval 2

De tweede waterval is 17 meter hoog en vergelijkbaar met de eerste. Omdat de eerste spanning eraf is kan je van deze abseil nog meer genieten. Zo bijzonder om langs dat kletterende water aan een touw naar beneden te gaan. En echt te genieten van hoe bijzonder de natuur eigenlijk is.

Lunch

Na deze afdaling is het tijd voor lunch. De gidsen hebben rugzakken vol eten en water bij dus hier hoef je jezelf geen zorgen om te maken. We smeren broodjes met kaas, groenten en lekker pittige kruiden en eten heerlijk verse ananas, mango en meloen. Trap er niet in om een rood pepertje in je mond te stoppen die de gidsen op hun broodjes eten, wij europeanen zijn hier niet getraind genoeg voor. Er zijn er een paar uit onze groep geweest die de hele dag nog in de fik hebben gestaan.

Waterslide

Na lekker bijgekomen te zijn tijdens de lunch gaat de hike verder naar de waterslide. Dit is een soort kloof die is ontstaan door de stroming in het water en net zo breed is als je lichaam. Je gaat bovenaan liggen met je hoofd naar beneden en zo achterstevoren de stroomversnelling in. Dit is tegen alles in wat je ooit geleerd hebt en zo onnatuurlijk maar als je eenmaal gaat is het zo vet.

Cliffjump

Hierna volgt weer een mooie hike door de bossen om uiteindelijk aan te komen bij een cliff. Deze rotst bestaat uit verschillende lagen en hierdoor kan je van 7, 9 en 11 meter naar beneden springen. Je begint met de 7 meter, deze is het makkelijkst omdat je hier gewoon naar beneden kan springen. Als je wil mag hierna weer naar boven klimmen langs een pad om van een hogere rots te springen. Bij deze moet je een aanloop nemen omdat de rots eronder uitsteekt. De boodschap die we kregen was dan ook; als je eenmaal gaat rennen moet je ook gewoon springen, dan is er geen weg meer terug. Maar het gevoel van die sprong in het diepe water is geweldig. Je hebt een zwemvest aan dus je komt snel weer boven en kan dan in het water heerlijk even genieten.

Washingmachine

De laatste waterval, zeker de spannendste maar ook de meest bijzonder is ‘the washingmachine’. Hier ga je net als bij de vorige watervallen abseilend naar beneden maar dit keer door de waterval heen. De waterval is 16 meter hoog en begint droog op een stuk rotst. Je abseilt naar beneden en halverwege kom je in de waterval terecht. Dit is spannend omdat je dan alleen nog water om je heen ziet en het oorverdovende geluid hoord van al die liters water die naar beneden vallen. Op het moment dat je voeten het water onder je raken laat je het touw los. Zei ze nou echt, dan laat je het touw los? Ja je laat je gewoon in het water vallen en ze vertellen je dat de stroming je op de juiste plek brengt. Eerst is het even gek omdat je door de druk van het water even kopje onder gaat en geen idee hebt waar je heen gaat. Maar inderdaad kom je uiteindelijk gewoon heel veilig aan het eind van de stroming bij de andere gids aan die je staat op te wachten en je uit het water helpt. Dit was echt het aller tofste wat ik ooit heb gedaan!

Einde van de Tour

Na deze bizarre ervaring vervolg je met de groep de weg weer terug omhoog. Het is een hike van ongeveer drie kwartier door de prachtige bossen. Hierna ben je ook blij als je eindelijk boven bent want deze tour is stiekem wel erg vermoeiend.

Je wordt met het busje weer naar je hostel teruggebracht waar je weer lekker kan douchen en bijkomen. De dag erna kun je op Facebook de foto’s zien die er die dag gemaakt zijn, super leuk als herinnering natuurlijk.

Info op een rij

Er zijn in Dalat verschillende organisaties die deze tours aanbieden. Ze zijn niet goedkoop, maar ik zou ook zeker niet op deze tours besparen. Canyoning is echt veilig maar wel als je zeker weet dat je de juiste uitrusting krijgt en een gids hebt die weet wat hij aan het doen is. Highland Sport Travel werd het best aangeschreven en hebben wij ook echt goede ervaring mee gehad. Het was een ervaring om niet te vergeten, heb me geen seconde onveilig gevoeld en elke cent meer dan waard.

  • Highland sport travel biedt een canyoning tour aan in Dalat https://highlandsporttravel.com/tour/canyoning-dalat-full-option-10.html
  • De prijs ligt rond de $70 dollar per persoon.
  • Vervoer heen en terug, abseil uitrusting, gidsen, water, lunch en foto’s zijn inbegrepen.
  • De tour duurt ongeveer 6 uur. Dus je wordt rond 9 uur opgehaald in je hostel en bent rond 15 uur weer terug.
  • Doe kleding aan die vies/nat mag worden en stevige schoenen waar je grip mee hebt en die ook nat kunnen worden. Het is ook een mogelijkheid om schoenen te lenen, dit kan je doen op hun hoofdkantoor als je de boeking gaat doen.
  • Je hebt geen ervaring met abseilen nodig voor deze tour maar een beetje conditie is wel nodig.
  • De gidsen raden ook af om een GoPro mee te nemen. De kans is groot dat deze kwijtraakt en  je bent toch veel te druk om goed te kunnen filmen. Daarnaast worden er met een GoPro en spiegelreflexcamera foto’s van je gemaakt tijdens het abseilen door een van de guides.
  • Neem geen waardevolle spullen mee want je kunt ze toch niet meenemen tijdens de tour, laat je telefoon bijv. in je hostel.
  • Neem eventueel alleen wat geld mee om de gidsen achteraf een fooi te geven.
  • Boek de tour op tijd, het zou namelijk kunnen dat deze wordt gecanceld als het water te hoog staat door de regenval. Als je dit op tijd weet heb je nog tijd om de tour op een andere dag te doen.
SportSport

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *