5x Bijzondere & Verborgen watervallen op IJsland

Gullfoss

Seljalandsfoss

Gljufrabui

Skogafoss

Svartifoss

Kvernufoss

Dat dit land zo dichtbij Nederland ligt en ook gewoon een deel van Europa is kun je je bijna niet voorstellen als je er bent. Dit prachtige eiland lijkt soms wel een maanlandschap, met de meest bijzondere uitzichten. Van het helderste water tot de heetste warmwaterbronnen. Na iedere bocht verbaas je je weer over deze prachtige plek en je zult je hier dan ook niet vervelen. Een van de hoogtepunten op IJsland is het bezoeken van alle geweldige watervallen. Tussen de tientallen watervallen op IJsland kan het moeilijk kiezen zijn, maar deze 5 zijn sowieso de moeite waard. Deze top 5 bestaat uit de mooiste en hierdoor ook populairste watervallen, maar ook een aantal verborgen pareltjes die gelukkig nog niet iedereen heeft weten te vinden.

1. Gullfoss

Net als de meeste watervallen op IJsland kun je deze waterval herkennen aan het woord ‘foss’ op het eind, wat waterval betekent. Hierdoor zijn alle namen soms een beetje lastig uit elkaar te houden. Je weet dan weer wel meteen dat je bij een waterval in de buurt bent als je ergens ‘foss’ op een bordje ziet staan.

Gullfoss is een van de drukst bezochte watervallen van IJsland. Niet alleen omdat het in de Golden Circle vlakbij Reykjavik ligt, maar zeker omdat het zo’n indrukwekkende waterval is. De waterval is ontstaan uit de gletsjerrivier Hvítá die uitkomt in deze dubbele waterval. Het water klettert hier met enorme hoeveelheden en snelheid naar beneden. Echt adembenemend om naar te kijken en te luisteren. Je kunt vanaf verschillende kanten de waterval bekijken en hoe dichterbij, hoe natter je misschien zult worden. Het kan namelijk hard waaien bij deze waterval dus bereid je voor op een hoop nevel.

De waterval is gratis te bezoeken en je kunt de auto makkelijk parkeren op de parkeerplaats, met een korte wandeling ben je zo bij de waterval. In de zomer is de waterval omgeven door veel groen, in de winter loopt de waterval tussen een ijzig wit landschap door. Ieder moment van het jaar is het een heel ander plaatje.

Piramides Egypte
Piramides Egypte

2. Seljalandsfoss + Gljufrabui

Een van de bekendste watervallen van IJsland, die je zo vanaf de hoofdweg kunt bereiken, is de Seljalandsfoss. Een hele mooie waterval om te zien en het bijzondere van deze waterval is dat je er helemaal achterlangs kunt lopen. Dit gaat bijna niet zonder nat te worden, dus vergeet vooral niet je regenjas en schoenen met goede grip aan te trekken. Het kan namelijk nogal nat en glibberig zijn achter de waterval.

Het is maar een klein rondje om achter de waterval langs te lopen dus je hoeft je niet voor te bereiden op een heftige hike. Wel is het echt prachtig om achter de waterval te staan en te genieten van het geweld waarmee het water voor je naar beneden valt.

Het kan behoorlijk druk worden bij deze waterval, wil je dus rustig rondkijken, ga dan vroeg in de ochtend. In de avond de waterval bezoeken is (in de zomer) ook een optie want deze waterval wordt in de avond verlicht.

Nu je hier toch bent neem dan zeker even de tijd om de verborgen parel in de buurt te bezoeken, De Gljufrabui waterval ligt nog geen kilometer links van Seljalandsfoss en is makkelijk te bereiken via het pad dat hier naartoe loopt. De waterval is zo bijzonder omdat hij verborgen is in een soort grot. Via een smalle ingang loop je zo deze natte grot in en na een paar stappen zie je deze prachtige waterval, als lijkt uit de lucht te komen. Door een gat bovenin de grot komt de zon zo naar binnen en dit levert een magisch plaatje op. Bereid je voor om echt nat te worden, zeker op de rots boven bij de waterval. Dus trek je regenpak aan en geniet van deze nog onontdekte waterval die je echt niet wil missen.

Piramides Egypte
Piramides Egypte

3. Skógafoss

De Skógafoss is een indrukwekkende 60 meter hoge waterval. De Skóga rivier stroomt hier van de klif af naar beneden en dat levert een prachtig plaatje op. Je kunt langs de rivier beneden naar de waterval toe lopen om het water van dichtbij te kunnen zien. Het water is zo lekker koud en helder dat je er zelfs van kan drinken.

Wil je de waterval van een andere kant bekijken, beklim dan de trappen naast de waterval. Hier kun je de waterval vanaf boven bekijken en zien waar het water over de rand van de klif naar beneden klettert. Overdag ontzettend mooi, maar met de lange zomeravonden ook zeker de moeite om wat later op de dag te gaan, het is dan een stuk rustiger hier.

Vlak naast de waterval heb je ook de mogelijkheid om te kamperen. Dit zou ik zeker aanraden, want een mooiere plek kan ik me bijna niet indenken. Wat is er beter dan wakker worden met uitzicht op één van de hoogtepunten van het prachtige IJsland. 

Piramides Egypte

4. Svartifoss

Deze waterval kun je vinden in het ook erg mooie Skaftafell National Park. Dit park is sowieso de moeite waard als je graag een grote hike maakt. Je hebt verschillende routes door dit enorme park. Afhankelijk van de lengte kom je watervallen, hoge uitzichten of gletsjers tegen. Het hoogtepunt van dit park is echter wel de bekende Svartifoss waterval.

Wat de Svartifoss zo bijzonder maakt, is dat deze bestaat uit enorme basaltstenen. Het lijkt wel alsof deze door mensen in een bepaalde vorm zijn gemaakt omdat het allemaal zeshoekige lange stenen zijn. Niets is minder waar, deze stenen hebben die specifieke vorm namelijk gekregen door een vulkanische uitbarsting. Tussen deze zwarte basalten door loopt het water van de Svartifoss naar beneden.

De wandeling naar deze waterval is ongeveer 2 kilometer heen. Het is een prima pad om te lopen, maar wel gedeeltelijk bergopwaarts. De wandeling plus het rustig bekijken van de waterval zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Je kunt op een afstandje vanaf de brug de waterval bekijken of verder doorlopen om op een plateau van dichtbij de waterval te bewonderen.

Piramides Egypte

5. Kvernufoss

Een van de betere, nu nog bewaarde geheimen op IJsland. Deze waterval staat niet bij veel mensen op de lijst, onterecht wat mij betreft. Het is een van de mooiste watervallen en vooral de plek maakt deze waterval heel bijzonder. Doordat de waterval wat onbekend is staan er geen bordjes aangegeven voor Kvernufoss, toch is het niet heel moeilijk om er te komen als je weet waar je moet zijn.

De waterval ligt vlak bij Skogafoss, alleen rijd je nu niet naar de parkeerplaats van deze waterval maar naar het Skogar museum. Bij het grote gebouw met de twee garages kun je jouw auto parkeren. Je loopt daarna langs het gebouw naar het oosten toe en klimt hier over het hek, waar een trapje bij staat. Je volgt het pad tot aan het riviertje en slaat hier dan links af. Het is dan nog maar een klein stukje lopen over het pad voor je de waterval kunt zien liggen. In principe een prima pad om te lopen, maar let wel op omdat het soms wat modderig en glad kan zijn.

Het pad is alleen al de moeite waard, zo midden in de rustige natuur. Toch zul je nog meer beloond worden als je eenmaal de waterval hebt bereikt. Net als bij Seljalandsfoss kun je ook hier achter de waterval doorlopen. Dit is misschien nog wel een mooiere versie dan de Seljalandsfoss omdat je uitkijkt over prachtige groene natuur en je waarschijnlijk geen enkele andere toerist zal tegenkomen.

Piramides Egypte
Piramides Egypte

Je reis naar Ijsland boeken

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je na het lezen van deze tips en het zien van deze geweldige watervallen geen zin hebt om naar IJsland te gaan. Het is het perfecte land voor iedereen die dol is op natuur, avontuur en roadtrips. Via Bookingeasy Reizen kun je heel veel toffe vakantie deals vinden. Op deze website vind je de meest mooie of bijzondere reizen voor een zo fijn mogelijke prijs. IJsland kan een aardig duur land zijn, maar op deze website vind je mooie deals zodat jij ook deze droomreis kan gaan maken. Check de website zeker even om te kijken wanneer jij jouw reis kan gaan plannen. Want IJsland moet haast wel ergens bovenaan jouw bucketlist staan! Toch?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bookingeasy reizen. 

Gerelateerde blogs

Sorry, no content found.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *