4x Bucketlist plekken in Egypte

Maartje van het reiskoppel The Orange Backpack heeft voor jullie 4 buckelistplekken in Egypte bezocht. Lees hier welke highlights je echt niet mag overslaan in dit prachtige land.

Egypte heeft mij altijd al gefascineerd. Vanaf het moment dat ik op de basisschool een boek over mummies uit de schoolbieb leende, heb ik alles gelezen en gezien over Egypte wat ik maar kon vinden. Dit land stond dus al jarenlang hoog op mijn bucketlist en ik wist ook precies welke highlights van Egypte ik moest en zou bezoeken. Inmiddels is mijn wens in vervulling gegaan en kan ik je vertellen over dé vier bucketlistplekken in Egypte.

1. De piramides van Gizeh 

Waar hoofdstad Caïro eindigt en de woestijn begint, liggen de enige overgebleven antieke wereldwonderen: de piramides. Ze zijn immens groot en imposant. Wat voelde ik mij klein toen ik naast deze wonderen mocht staan! Een aantal piramides kan je ook van binnen bezoeken. Verwacht geen interessante hiërogliefen of muurdecoraties, maar benauwde gangen waar je half kruipend doorheen moet. Om vervolgens in een enorme grafkamer uit te komen! Met dat enorme gewicht van al die kalkstenen boven, onder en naast je begrijp je precies waarom de Egyptische piramides een wereldwonder zijn.

Piramides Egypte

2. De faraomummies in het Egyptisch Museum

Oog in oog staan met de beroemde farao’s van duizenden jaren terug is een bizarre ervaring. De Egyptenaren balsemden de lichamen van overleden farao’s op zo’n manier dat ze de eeuwen konden doorstaan. Dat was nodig voor het hiernamaals en geeft tegenwoordig een bizar inkijk in het Oude Egypte. De mummies zijn te vinden in het Egyptisch Museum in Caïro, waar je ook prachtige faraoschatten, eindeloos veel sarcofagen, standbeelden en andere schatten te zien zijn. Voor de twee mummiezalen koop je bij een van de zalen een extra ticket, los van je museumticket.

Farao mummies Egyptisch museum

3. Het graf van Toetanchamon en andere farao’s

De Vallei der Koningen bij Luxor stond hoog op mijn bucketlist voor Egypte. Diep in de rotsen werden hier tientallen graven uitgehakt. Lange gangenstelsels brengen je diep onder de grond naar de grafkamers van de beroemdste farao’s. Ja, ook die van Toetanchamon. De ontdekking van het graf van Toetanchamon door de archeoloog Howard Carter was wereldnieuws. Nog nooit eerder was een vrijwel ongeschonden graf gevonden. Het beroemde mummiemasker en de andere schatten van Toetanchamon zijn te zien in het Egyptisch museum , maar het uitgehakte graf van Toetanchamon bezoek je wel in de Vallei der Koningen. Zijn mummie kan je daar nog wel zien. Het graf van Toetanchamon is overigens niet het indrukwekkendste en eigenlijk vrij klein bij de andere graven. Het graf van Seti I is het allermooist met kleurrijke hiërogliefen, maar hiervoor moet je wel een los – en erg prijzig – ticket kopen.

Vallei der Koningen Egypte graf Toetanchamon
Vallei der Koningen Egypte graf Toetachamon

4. De tempels in luxor

Luxor was dé tempelstad van de Oude Egyptenaren en is daarom echt een must-visit in Egypte. De stad staat nog altijd vol met tempels. De Tempel van Luxor ligt in het hart van de stad, maar het grootste is de Tempel van Karnak. Daar kan je ’s avonds ook een toffe lichtshow bezoeken. De show stelt weinig voor, maar hoe magisch is het om zo’n beroemde tempel in het donker te bezoeken! Beroemd is ook de Tempel van Hatsjepsoet, vlakbij de Vallei der Koningen. Deze tempel van een van de weinige vrouwelijke farao’s is tegen een rotswand in de woestijn gebouwd en heeft een strak, haast modern uiterlijk. Mijn favoriete tempel is de Medinet Habu-tempel, omdat die ons zo verraste. Deze tempel deed niet onder voor de meer beroemde tempels, maar heeft veel minder bezoekers. Als je dus in wat meer rust door een tempel wil dwalen, is dit de plek.

Egypte Tempels van Karnak
De Medinet Habu Tempel Egypte Luxor

Meer lezen van dit gezellige reisduo, neem dan een kijkje op hun blog. Of  bekijk nog meer van de prachtige reisplaatjes zoals hierboven op hun Instagram. Je meteen goed voorbereiden op je volgende trip naar Egypte? Hier vind je de volledige Egypte gids van The Orange Backpack.  

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *