15x De Beste Podcasts Voor Op Reis

Waar ik een aantal jaar geleden nog wel eens baalde dat ik me niet kon vermaken tijdens een acht uur durende busrit, is dat nu verleden tijd. Sinds ik het fenomeen ‘podcast’ heb ontdekt verveel ik me nooit meer tijdens het wachten. Daarnaast hoef ik niet meer van mezelf te balen als ik toch weer een Netflix serie op mijn telefoon probeer te kijken terwijl ik wagenziek word.

Een podcast is eigenlijk een soort gesproken serie, van nieuwsberichten tot interviews en van gezellige gesprekken tot interessante onderzoeken. Nu luister ik net zoveel podcast als dat ik muziek luister of series kijk. Het is ideaal tijdens het wandelen, opruimen van je huis, pakken van je koffer en niet te vergeten; in het vliegtuig of tijdens een lange busrit. Een momentje van ontspanning en ondertussen genieten van het uitzicht of iets interessants leren en geïnspireerd raken terwijl je de afwas doet. De afgelopen jaren heb ik er veel verschillende geluisterd en hieronder een lijstje gemaakt met mijn favoriete Nederlandse podcast voor thuis en op reis. 

1. 100% Inspiratie Podcast

Dè podcast die je moet luisteren voor meer inspiratie. Thijs Lindhout, de host van de show, gaat elke week in gesprek met een geluksexpert. Om er achter te komen hoe je gelukkiger en succesvoller wordt. Ze bespreken vraagstukken over geluk, succes, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Met gasten die varieren van topatleten tot miljonairs en van astronauten tot vloggers. Echt een podcast die je een extra boost motivatie en inspiratie bezorgt en vragen om over na te denken.
Meer informatie

2. Man Man Man

In deze podcast zoeken vrienden Domien Verschuuren, Bas Louissen en Chris Bergström uit hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. Dit doen ze aan de hand van verschillende onderwerpen zoals relaties, muziek, vriendschap, kinderen, vakanties, noem het maar op. Vaak komen ze tot de conclusie dat die mannelijkheid eigen wel meevalt en dit zorgt voor hilarische gesprekken. Je gaat jezelf er bij deze podcastvast eens op betrappen dat je hardop aan het lachen bent.
Meer informatie

3. De Brand in het Landhuis

Simon Heijnmans onderzoekt in deze podcast het verhaal van grootgrondbezitter en miljonair Ewald Marggraff. Deze man komt om het leven bij een brand in zijn landhuis in Vught en wordt achter zijn voordeur gevonden. Na zijn dood is zijn enorme schilderijencollectie en zijn geld nergens te bekennen. Zelf jaren na de brand blijven er verhalen opduiken wat er gebeurd zou zijn in het landhuis. De maker van de podcast zoekt in in deze afleveringen naar antwoorden op alle vragen van dit waargebeurde verhaal.
Meer informatie

4. Leef je mooiste leven

De persoonlijke ontwikkeling podcast van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman. Ze beantwoorden vragen van luisteraars en delen hun eigen ervaringen en verhalen. De afleveringen gaan over geluk, succes, bewustzijn, innerlijke rust, geld en persoonlijke groei. Soms komen er gasten langs die hun verhaal vertellen waar jij je inspiratie uit kunt halen. Een podcast om even heerlijk bij tot rust te komen en voor een reflectie momentje of jij je mooiste leven aan het leven bent.
Meer informatie

Tip: De meditatie app van dezelfde makers. Perfect voor jetlag dagen en korte nachten. 

5. Echt Gebeurd

Een podcast waar mensen waargebeurde verhalen vertellen. Het zijn korte stukjes van 15 minuten waardoor je het lekker relaxt luistert. Soms grappig, soms ontroerend maar vooral heel echt en dat maakt het een top podcast. Het hoogtepunt; iedere maand leest er iemand voor uit zijn puberdagboek.
Meer informatie

6. Damn Honey

De feministische podcast die je als vrouw, maar misschien juist ook wel als man, moet luisteren. Op een luchtige en humoristische manier worden allerlei onderwerpen rondom feminisme besproken. No worries, we hoeven niet per se allemaal ons okselhaar te laten staan, ook voor de nuchtere meiden onder ons een hele gezellige en leerzame podcast.
Meer informatie

7. Pyjamaparty Podcast

De Rotterdamse vlogster Bonnie (Boncolor) begon in 2019 een podcast serie die je ook als video op Youtube kunt bekijken. Ze nodigt haar vrienden en interessante gasten uit om samen in pyjama te praten over verschillende onderwerpen, als een ouderwetse pyjamaparty. De afleveringen hebben hele uiteenlopende onderwerpen zoals; ZZP’er worden, vriendschap, rolverdeling in relaties, transgender zijn, seksuele intimidatie en studententijd. Echt een gezellige podcast waarbij je het gevoel hebt je gewoon bij het gesprek aanwezig bent.
Meer informatie

8. Celine Charlotte

Deze Amsterdamse onderneemster neemt je mee in de lessen die ze heeft geleerd en de manier waarop ze denkt. Hoe begin je een succesvol bedrijf, hoe krijg je meer Instagram volgers, hoe kan ook jij je dromen leven, wat betekent het om in het buitenland te werken/wonen. Ze geeft je een kijkje in haar hoofd zodat je hier zelf je lessen uit kunt halen. Een super succesvolle onderneemster met een leuke persoonlijkheid die laat zien dat je echt alles kunt bereiken wat je kunt bedenken, super interessant en inspirerend.
Meer informatie

9. Ik weet het ook niet

Jelmer de Boer, misschien bekent van zijn boeken ‘eet taart krijg een sixpack’ en mijn favoriet ’thuisblijven is duurder’, heeft nu ook een podcast. Hij nodigt gasten uit die iets weten van een specifiek onderwerp dat hij interessant vindt.Dit kan gaan over sport, voeding, duurzaamheid, reizen, social media, ondernemingen, autonomie, noem het maar op. Hele diversen onderwerp, maar wanneer weet iemand nou echt iets, we doen allemaal ook maar wat. Een podcast waar je lekker relaxt naar kan luisteren.
Meer informatie

10. Paulien Cornelisse

Niet een podcast op zich, maar deze schrijfster heeft verschillende ‘lekker wegluister’ podcasts. Van twee boeken die ze heeft gespreken heeft ze podcast gemaakt door het boek voor te lezen en op te nemen.
De eerste is ‘de verwarde cavia’. Gaat over een cavia die op een kantoor gaat werken, linkt raar, maar het is een heel herkenbaar verhaal voor iedereen die ooit op een kantoor heeft gewerkt.

‘Taal voor de leuk’ is het nieuwste taalboek van Paulien. Ze duikt in de Nederlandse taal, wat zeggen we allemaal voor rare dingen, wat klopt er niet aan de taal van nu, met welke trends gaan we mee en waar kun je je allemaal aan ergeren?
Meer informatie

11. De Eeuw van de amateur

Een podcast waar Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse praten over ALLES. Ze hebben niet één niche waar ze op focussen maar letterlijke alle soorten onderwerpen komen aan bot. Zo bespreken ze bijvoorbeeld wat er drie maanden geleden in de krant stond om te kijken of dit echt logisch was dat we ons hier drie maanden geleden zo druk om maakte. Ze halen voorvallen uit het dagelijks leven aan en helpen luisteraars met bijzondere vragen. Moeilijk om uit te leggen maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
Meer informatie

12. El Tarangu

Een verhaal podcast met 6 afleveringen die je zeker gaat bingen. Het verhaal gaat over een wielrenner die zeven jaar geleden overleden is. Zeven jaar later duikt hij opeens op en wil afspreken met zijn voormalige wielren rivaal. Hoe kan dit, wat is er gebeurd en wie spreekt er zeker niet de waarheid? Een super spannende podcast waarbij je wil blijven luisteren om erachter te komen.
Meer informatie

13. De Blankenberge tapes

Een luisterverhaal in drie afleveringen van ongeveer dertig minuten. Een nee geen stoffig saai luisterboek maar een superspannend verhaal. Over twee moorden, liefde, een luguber einde dat zich allemaal afspeelt in het dorpje Blankenberge. Een podcast die je meteen wil door luisteren en ondanks dat je er geen beeld bij ziet, minstens zo spannend als een goede serie.
Meer informatie

 

14. Laura H.

Laura H. beter bekend als het ‘kalifaatmeisje’ uit Zoetermeer. Een bizar maar waargebeurd verhaal of de Nederlandse Laura die haar geluk zocht in het kalifaat van de Islamtische Staat, samen met haar man. Een jaar later wordt ze rennend in de woestijn buiten het kalifaat aangetroffen met haar twee kinderen, ze wil terug naar Zoetermeer, naar huis. Laura en haar hele verhaal zijn zelf te horen in deze podcast over dit bijzondere verhaal. 
Meer informatie

15. Bob

Een verhaal over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Haar dochters hebben nog nooit van deze man gehoord. Verder blijkt Elisa ook nog een ander kind gekregen te hebben, maar ze weet niet waar deze is. Is dit alles waargebeurd en wordt er een bizar familiegeheim opgerakeld of weet Elisa op deze leeftijd niet meer wat fictie is en wat werkelijkheid is. Een mooi, bijzonder en ontroerend verhaal dat ik zes podcasts wordt verteld.
Meer informatie

Nog een extra tip, schaf een noise cancelling koptelefoon aan. Het is zo heerlijk om in een koffietentje, in een drukke trein, het vliegtuig of gehorig hostel, toch rustig van je podcast of muziek te genieten. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Het is misschien even een investering maar als je het mij vraagt echt het geld waard en wil je nooit meer terug naar ‘gewone oortjes’.

MobileMobile

5 Reacties

 1. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Antwoord
 2. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Antwoord
 3. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Antwoord
 4. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Antwoord
 5. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *