15x De Beste Podcasts Voor Op Reis

Waar ik een aantal jaar geleden nog wel eens baalde dat ik me niet kon vermaken tijdens een acht uur durende busrit, is dat nu verleden tijd. Sinds ik het fenomeen ‘podcast’ heb ontdekt verveel ik me nooit meer tijdens het wachten.

Een podcast is eigenlijk een soort gesproken serie, van nieuwsberichten tot interviews en van gezellige gesprekken tot interessante onderzoeken. Nu luister ik net zoveel podcast als dat ik muziek luister of series kijk. Het is ideaal tijdens het wandelen, opruimen van je huis, pakken van je koffer en niet te vergeten; in het vliegtuig of tijdens een lange busrit. Een momentje van ontspanning en ondertussen genieten van het uitzicht of iets interessants leren en geïnspireerd raken terwijl je de afwas doet. De afgelopen jaren heb ik er veel verschillende geluisterd en hieronder een lijstje gemaakt met mijn favoriete Nederlandse podcast voor thuis en op reis.

1. Marc Marie & Aaf vinden iets

De meeste mensen kennen ze wel: Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius. Zij resenceren iedere week een onderwerp van duiven tot gras en van de afwas tot kapitalisme. Alles wordt met humor besproken en beoordeeld. Ook wordt er iedere week een probleem van de luisteraar opgelost en de roddelbladen worden doorgenomen. Een heerlijke kletspodcast, waar je meer dan eens hardop van zult lachen.
Meer informatie

2. Man Man Man

In deze podcast zoeken vrienden Domien Verschuuren, Bas Louissen en Chris Bergström uit hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. Dit doen ze aan de hand van verschillende onderwerpen zoals relaties, muziek, vriendschap, kinderen, vakanties, noem het maar op. Vaak komen ze tot de conclusie dat die mannelijkheid eigen wel meevalt en dit zorgt voor hilarische gesprekken.
Meer informatie

3. De Brand in het Landhuis

Simon Heijnmans onderzoekt in deze podcast het verhaal van grootgrondbezitter en miljonair Ewald Marggraff. Deze man komt om het leven bij een brand in zijn landhuis in Vught en wordt achter zijn voordeur gevonden. Na zijn dood is zijn enorme schilderijencollectie en zijn geld nergens te bekennen. Zelf jaren na de brand blijven er verhalen opduiken wat er gebeurd zou zijn in het landhuis. De maker van de podcast zoekt in in deze afleveringen naar antwoorden op alle vragen van dit waargebeurde verhaal.
Meer informatie

4. Met z’n allen

Gwen van Poorten maakt deze podcast voor en met iedereen. Ze gaat het gesprek aan met inspirerende gasten en zichzelf. Hierbij komen thema’s aan bod zoals gezondheid, spiritualiteit, meditatie, slaap, relaties, mindset en geluk. Een podcast om taboes te doorbreken en te inspireren.
Meer informatie

5. Echt gebeurd

Een podcast waar mensen waargebeurde verhalen vertellen. Het zijn korte stukjes van 15 minuten waardoor je het lekker relaxt luistert. Soms grappig, soms ontroerend, maar vooral heel echt en dat maakt het een top podcast. Het hoogtepunt; iedere maand leest er iemand voor uit zijn puberdagboek.
Meer informatie

6. Damn Honey

De feministische podcast die je als vrouw, maar misschien juist ook wel als man, moet luisteren. Op een luchtige en humoristische manier worden allerlei onderwerpen rondom feminisme besproken. No worries, we hoeven niet per se allemaal ons okselhaar te laten staan, ook voor de nuchtere mensen onder ons een hele gezellige en leerzame podcast.
Meer informatie

7. Etenstijd

Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken alles dat met eten en koken te maken heeft. Van ingrediënten, de voorraadkast tot fantastische recepten en keukengerei. Je kunt er veel van leren en bovenal krijg je genoeg nieuwe inspiratie om mee de keuken in te duiken. Een korte podcast van ongeveer 20 minuten, lekker hapklaar dus. Perfect voor tijdens het koken dus.
Meer informatie

8. Celine Charlotte

Deze Amsterdamse onderneemster neemt je mee in de lessen die ze heeft geleerd en de manier waarop ze denkt. Hoe begin je een succesvol bedrijf, hoe krijg je meer Instagram volgers, hoe kan ook jij je dromen leven, wat betekent het om in het buitenland te werken/wonen. Ze geeft je een kijkje in haar hoofd zodat je hier zelf je lessen uit kunt halen. Een super succesvolle onderneemster met een leuke persoonlijkheid die laat zien dat je echt alles kunt bereiken wat je kunt bedenken, super interessant en inspirerend.
Meer informatie

9. De Volksjury

Deze twee gezellige Vlaamse dames, Laura en Silke, maken een podcast die niet geschikt is voor de tere zieltjes. Iedere aflevering bespreken ze een (onopgeloste) moordzaak. Een spannende true crime podcast, met de nodige hoeveelheid humor. Naast de zaken bespreken ze in de ‘losse flodders’ ook dingen uit hun eigen leven, lekker persoonlijk dus.
Meer informatie

10. Paulien Cornelisse

Niet een podcast op zich, maar deze schrijfster heeft verschillende ‘lekker wegluister’ podcasts. Van twee boeken die ze heeft gespreken heeft ze podcast gemaakt door het boek voor te lezen en op te nemen.
De eerste is ‘de verwarde cavia’. Gaat over een cavia die op een kantoor gaat werken, linkt raar, maar het is een heel herkenbaar verhaal voor iedereen die ooit op een kantoor heeft gewerkt.

‘Taal voor de leuk’ is het nieuwste taalboek van Paulien. Ze duikt in de Nederlandse taal, wat zeggen we allemaal voor rare dingen, wat klopt er niet aan de taal van nu, met welke trends gaan we mee en waar kun je je allemaal aan ergeren?
Meer informatie

11. De Eeuw van de amateur

Een podcast waar Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse praten over ALLES. Ze hebben niet één niche waar ze op focussen maar letterlijke alle soorten onderwerpen komen aan bot. Zo bespreken ze bijvoorbeeld wat er drie maanden geleden in de krant stond om te kijken of dit echt logisch was dat we ons hier drie maanden geleden zo druk om maakte. Ze halen voorvallen uit het dagelijks leven aan en helpen luisteraars met bijzondere vragen. Moeilijk om uit te leggen maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
Meer informatie

12. El Tarangu

Een verhaal podcast met 6 afleveringen die je zeker gaat bingen. Het verhaal gaat over een wielrenner die zeven jaar geleden overleden is. Zeven jaar later duikt hij opeens op en wil afspreken met zijn voormalige wielren rivaal. Hoe kan dit, wat is er gebeurd en wie spreekt er zeker niet de waarheid? Een super spannende podcast waarbij je wil blijven luisteren om erachter te komen.
Meer informatie

13. De Blankenberge tapes

Een luisterverhaal in drie afleveringen van ongeveer dertig minuten. Een nee geen stoffig saai luisterboek maar een superspannend verhaal. Over twee moorden, liefde, een luguber einde dat zich allemaal afspeelt in het dorpje Blankenberge. Een podcast die je meteen wil door luisteren en ondanks dat je er geen beeld bij ziet, minstens zo spannend als een goede serie.
Meer informatie

14. Laura H.

Laura H. beter bekend als het ‘kalifaatmeisje’ uit Zoetermeer. Een bizar maar waargebeurd verhaal of de Nederlandse Laura die haar geluk zocht in het kalifaat van de Islamtische Staat, samen met haar man. Een jaar later wordt ze rennend in de woestijn buiten het kalifaat aangetroffen met haar twee kinderen, ze wil terug naar Zoetermeer, naar huis. Laura en haar hele verhaal zijn zelf te horen in deze podcast over dit bijzondere verhaal. 
Meer informatie

15. Bob

Een verhaal over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Haar dochters hebben nog nooit van deze man gehoord. Verder blijkt Elisa ook nog een ander kind gekregen te hebben, maar ze weet niet waar deze is. Is dit alles waargebeurd en wordt er een bizar familiegeheim opgerakeld of weet Elisa op deze leeftijd niet meer wat fictie is en wat werkelijkheid is. Een mooi, bijzonder en ontroerend verhaal dat ik zes podcasts wordt verteld.
Meer informatie

Nog een extra tip, schaf een noise canceling koptelefoon aan. Het is zo heerlijk om in een koffietentje, in een drukke trein, het vliegtuig of gehorig hostel, toch rustig van je podcast of muziek te genieten. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Het is misschien even een investering, maar als je het mij vraagt echt het geld waard en wil je nooit meer terug naar ‘gewone oortjes’.

MobileMobile

5 Comments

 1. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Reply
 2. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Reply
 3. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Reply
 4. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Reply
 5. Louis

  Podcasttips:
  – De krokante leesmap
  – De kofferbakmoord
  – De moord op Patrick
  – De Bourgondiërs
  – Kwaad bloed

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *